НОВИНИ

2024-07-02 19:12:00

Румен Радев: България и Гърция трябва да активизират работата по стратегическите проекти в сферата на енергийната и транспортната свързаност

България е готова да помага за европейската интеграция на РСМ там, където има дефицит на познания и на политическа воля, заяви президентът Радев пред журналисти в Атина

България и Гърция трябва да активизират работата си по стратегическите проекти в сферата на енергийната и транспортната свързаност. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти днес в Атина след среща с министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис. Българският президент е на посещение в Гърция, където по-рано днес участва в откриването на 28-ата годишна кръгла маса на „The Economist“.

Президентът Радев открои отличните отношения на най-високо политическо ниво между България и Гърция, които бяха изградени през последните години и способстваха за активизиране на редица важни икономически проекти. „Проблемът е, че ние все още не можем да извлечем максимума от тези отлични политически отношения“, подчерта държавният глава. Той напомни за подписаните през февруари 2023  г. в Атина споразумения, между министри от служебното правителство на Гълъб Донев и гръцките им колеги, които засягат гарантирането на газовите доставки,  съхраняването на природен газ и проучването на възможността за изграждане на петролопровод от  Александруполис до Бургас. Държавният глава посочи и други ключови проекти за двете държави – мултимодалният коридор „Sea2Sea“, както и развитието и управлението на пристанищата в Кавала и Александруполис. На въпрос дали скоро ще заработи терминалът за втечнен газ до Александруполис, в който страната ни има акционерно участие от 20%, Румен Радев посочи, че все още има технически проблеми, но прогнозите са, най-късно към октомври терминалът да заработи.

Процесите, които стават в Република Северна Македония отдалечават страната с бързи крачки от нейната европейска интеграция и тревожат както България, така и Гърция, коментира президентът. Запитан за изказвания на премиера на РСМ за предоговаряне на двустранния Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, Румен Радев изказа разочарование, че държавното ръководство на РСМ явно демонстрира липса на познание по ключови области и на политическа воля за постигане на напредък в европейската интеграция. 

По думите на българския президент е необходимо познаване на международното право, защото когато се подпише международен договор, той трябва да се изпълнява от всички следващи правителства, а не да се ревизира. Румен Радев посочи още, че липсват познания и по конституционно право, защото моделите на основните закони на двете държави са много различни – този на РСМ защитава колективни права, а българският - отстоява индивидуални права. Явно няма познания и по отношение на европейското законодателство, коментира още президентът и посочи, че когато има заключения на Европейския съвет, приети с консенсус, те не са обект на пазарлъци, а трябва да се изпълняват. 

Президентът Радев призова за отчитане на статистическите показатели в югозападната ни съседка и добави, че поне 120 000 граждани на РСМ са получили българско гражданство на основание доказан произход с документи. Държавният глава подчерта  необходимостта от определени познания в областта на правата на човека и тяхното спазване. „В България не бием хора, които изразяват различна идентичност. Не стреляме по техните клубове, не ги палим, не ги държим далеч от всякакви позиции в администрацията“, посочи Румен Радев и допълни, че държавното ръководство на РСМ има на какво да се научи. Готови сме да помагаме там, където има дефицит на познания и съответно на политическа воля, заяви още президентът Радев и отново подчерта подкрепата на страната ни за европейския път на РСМ.

Държавният глава Румен Радев се срещна по-рано днес и с гръцкия президент Катерина Сакеларопулу. В Гърция Румен Радев е придружаван от съпругата си Десислава Радева.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

24 юли 2024 | 17:05
Държавният глава се срещна с генералния секретар на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец Джаган Чапагейн

23 юли 2024 | 18:06
Президентът Румен Радев проведе среща със специалния представител на Германия за Западните Балкани Мануел Сарацин

23 юли 2024 | 14:02
Президентът Румен Радев удостои с орден „Мадарски конник“ първа степен посланика на Финландия Кристина Кувая-Ксантопулос

23 юли 2024 | 12:12
Илияна Йотова участва във възпоменателното поклонение по повод 82-годишнината от разстрела на големия български поет