НОВИНИ

2024-07-10 16:08:00

Вицепрезидентът към учени от България и франкофонски държави: В среда на устойчива световна несигурност е необходима вашата експертиза, за да се вземат гъвкави решения

 
В среда на несигурност и непредвидимост не можем да се задоволим само с констатации. Преди окончателните становища на държавници и политици, е необходима експертиза – на науката, на професионалистите, на младите хора. Погрешно би било, ако всеки път се обръщаме към изпитани рецепти. Трябват нови и гъвкави решения, съответстващи на бясно препускащите събития. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на международна конференция, посветена на управлението на кризи и възможностите за прогнозиране на процеси в среда на устойчива несигурност. Конференцията се организира от Специализирания институт на Франкофонията по администрация и мениджмънт (СИФАМ) и събира над 40 изтъкнати учени от България и франкофонски държави.
 
Йотова благодари за успешната съвместна работа със СИФАМ и ги поздрави за това, че в обучението се фокусират върху способността за адекватни решения на кризи, за възможностите за предвиждане на бъдещи явления и процеси.
 
Вицепрезидентът определи сигурността във всички аспекти като главно предизвикателство пред държавите и обществата – от здравната сигурност през конфликтите и техните последствия до реалистичната прогноза за бъдещето. В изказването си Йотова акцентира върху една от най-актуалните теми за Европа и света – войната в Украйна, като постави въпроса за функционирането на международните организации при решаването на кризи. „Категорично ясно е, че войната в Украйна води до ерозия на следвоенния световен ред. На карта са поставени уредени с десетилетия международни отношения, авторитетът на международното право и легитимността на институциите. Но все по-парещ става въпросът дали Организацията на обединените нации продължава да играе ролята си на гарант за зачитане на международните норми и не е ли време за сериозна реформа в устава и начина ѝ на функциониране, така че диктатът и правото на вето да не блокират вземането и изпълнението на решенията“, заяви вицепрезидентът.
 
Илияна Йотова коментира и проведената наскоро мирна конференция за Украйна в Швейцария. „Когато говорим за таланта и професионализма на добре взетите решения, основен фактор е те да бъдат приети от всички. Няма защо да припомням, че дори последвалите „оттегляния“ на подписи – нещо, което предварително би могло да бъде предотвратено, не само будят съмнения в крайните резултати, но е и конкретен пример за недобри решения в нестабилна и несигурна среда, без да са отчетени евентуалните ефекти“, посочи тя.
 
Йотова постави въпроса за възстановяването на Украйна и на европейската и световната икономика след края на войната и отново почерта необходимостта от водещата роля на експертите с техните анализи и прогнози. Темите за енергийната сигурност на Европа в контекста на войната в Украйна, постигането на независимост руските газови доставки, бъдещето на ядрената енергетика, на водородните технологии бяха сред акцентите в изказването на вицепрезидента.
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

24 юли 2024 | 17:05
Държавният глава се срещна с генералния секретар на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец Джаган Чапагейн

23 юли 2024 | 18:06
Президентът Румен Радев проведе среща със специалния представител на Германия за Западните Балкани Мануел Сарацин

23 юли 2024 | 14:02
Президентът Румен Радев удостои с орден „Мадарски конник“ първа степен посланика на Финландия Кристина Кувая-Ксантопулос

23 юли 2024 | 12:12
Илияна Йотова участва във възпоменателното поклонение по повод 82-годишнината от разстрела на големия български поет