НОВИНИ

2012-03-03 12:30:00

Маргарита Попова: Трети март е символ на духовността, енергията и саможертвата на поколения българи

Трети март е символ на духовността, енергията и саможертвата на поколения българи. Това каза вицепрезидентът Маргарита Попова, която участва днес в честванията на връх Шипка по повод Националния празник трети март.

В словото си на официалната церемония вицепрезидентът Попова посочи че, българският народ е доказал своята непримиримост към робството и желанието си за свобода още от въстанието на Константин и Фружин, Търновските въстания от XVI и XVII век и Чипровското въстание от 1688 г. Освобождението на България е резултат на масовия героизъм на въстаниците от Априлската епопея и опълченските дружини на Шипка, но също така и на делото на българските книжовници и просветители, летописци, бунтовници, хъшове и войводи. Вицепрезидентът подчерта, че датата 3-ти март е доказателството, че когато народът ни е обединен, може да върви напред за благото на България.

Вицепрезидентът положи венец пред Паметника на свободата на историческия връх. Пред журналисти тя изрази удовлетворението си от хилядите млади българи, дошли да отбележат празника Трети март и да се поклонят пред паметта на героите, паднали за свободата на България.

На тържествената церемония присъстваха вицепремиерът Цветан Цветанов, министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев, кметът на Община Казанлък, хиляди граждани.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

9 април 2021 | 17:05
Актуални въпроси, свързани с българското национално малцинство в Цариброд, Република Сърбия, обсъди днес президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с кмета на общината Владица Димитров и председателя на Общинския съвет Зоран Джуров.

9 април 2021 | 16:04
Президентът Румен Радев се срещна днес с Главния мюфтия на мюсюлманското вероизповедание в България д-р Мустафа Хаджи. Срещата се проведе по покана на държавния глава в знак на уважение към традициите и обичаите на българските граждани с мюсюлманско изповедание, за които скоро настъпва свещения месец, в края на който отбелязват големия празник Рамазан Байрам.

8 април 2021 | 14:02
Повишаването на конкурентоспособността на българската икономика зависи от използването на научно-образователния и човешкия потенциал на страната ни. В тази насока България разчита и на международната експертиза и техническата подкрепа на Световната банка. Това заяви президентът Румен Радев по време на първата си среща с Фабрицио Дзарконе - постоянен представител на Световната банка за България, Чешката република и Словакия, Европа и Централна Азия. Разговорът се проведе на „Дондуков“ 2.

7 април 2021 | 18:06
Президентът отбеляза приноса през последната година на отличените общопрактикуващи лекари за улесняване на достъпа до изследвания и консултации в доболничната помощ