НОВИНИ

2012-03-08 11:00:00

Балансът между справедливост и хуманност ще бъдe в основата на политиката по помилване

Вицепрезидентът Маргарита Попова представи състава на новата Комисия по помилването

Вицепрезидентът Маргарита Попова представи състава на новата Комисия по помилването, учредена с президентски указ на 23 февруари тази година. Председател на комисията е д-р Ива Пушкарова, а нейни членове са проф. Юлия Бояджиева, проф. Снежана Начева, доц. Владимир Велинов и Петя Тянкова.


“Опрощаването се прави внимателно при съблюдаване на хуманните принципи и важното обстоятелство за спокойствие в обществото“, подчерта вицепрезидентът Попова. Тя определи като "много фин" баланса между преценката, която поначало прави държавният глава, между хуманността и справедливостта. Те са задача също така на съдебната система и конкретния съдебен състав, постановил присъдата, допълни още вицепрезидентът.


Комисията включва част от най-утвърдените специалисти в тази област, посочи нейният председател д-р Ива Пушкарова. Политиката по отношение на помилванията ще стъпва върху постигнатото до момента, подчерта още председателят на комисията. Според нея последователната, предсказуема и обществено подкрепена политика в областта на помилванията ще бъде адекватна на другите държавни политики, свързани с правата на човека, с превенцията на престъпността и други.


С учредяването на комисията са утвърдени и правилата за нейната работа. Към момента има постъпили около 380 преписки, включително през първите два месеца на 2012 г. От формирането на комисията досега са обработени близо 80 преписки, информира вицепрезидентът Попова. Работата на предишната комисия по помилването е внимателно разгледана и анализирана, информацията е обобщена и предстои да бъде публикувана.


Комисията ще заседава първоначално ежеседмично. До 10-то число на всеки месец ще публикува аналитични справки с резултатите от своята работа. В комисията ще има и един непостоянен член на ротационен принцип за срок от 6 месеца. Той може да е член на Правния съвет към президентството, юридически секретар или съветник. Петя Тянкова, юридически секретар на държавния глава, е първият непостоянен член на комисията.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

21 октомври 2021 | 17:05
Основна тема на днешния Европейски съвет е енергийната криза в Европа и стремително растящите цени на електрическата енергия и природния газ. Проблемът е общоевропейски и ние трябва да търсим координирани действия на ниво Европейски съюз, така че да защитим гражданите и бизнеса. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти в Брюксел преди заседанието на Европейския съвет, на което представлява България.

21 октомври 2021 | 13:01
Илияна Йотова почете героите, извоювали свободата на Родопите

20 октомври 2021 | 20:08
Длъжни сме да пазим и предаваме през поколенията завета на нашите предци, които спасиха българските евреи. Дори и в най-мрачния период на човешката история нашият народ постигна победа на човечността, солидарността и смелостта, които и днес изграждат тъканта на българското общество. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес в Еврейския културен дом в София участва в откриването на инициативата „Запомнени заради доброто“, създадена по повод 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи.

20 октомври 2021 | 18:06
Очаквам правителството по най-добрия начин да преведе обществото ни през тежката криза с коронавируса. Убеден съм, че се прави всичко възможно, за да не се допусне пълно затваряне на държавата и икономиката, както и лишаване от социален живот. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос относно предстоящото въвеждане на нови мерки за овладяване на разпространението на коронавирусa у нас.