НОВИНИ

2012-03-08 11:00:00

Балансът между справедливост и хуманност ще бъдe в основата на политиката по помилване

Вицепрезидентът Маргарита Попова представи състава на новата Комисия по помилването

Вицепрезидентът Маргарита Попова представи състава на новата Комисия по помилването, учредена с президентски указ на 23 февруари тази година. Председател на комисията е д-р Ива Пушкарова, а нейни членове са проф. Юлия Бояджиева, проф. Снежана Начева, доц. Владимир Велинов и Петя Тянкова.


“Опрощаването се прави внимателно при съблюдаване на хуманните принципи и важното обстоятелство за спокойствие в обществото“, подчерта вицепрезидентът Попова. Тя определи като "много фин" баланса между преценката, която поначало прави държавният глава, между хуманността и справедливостта. Те са задача също така на съдебната система и конкретния съдебен състав, постановил присъдата, допълни още вицепрезидентът.


Комисията включва част от най-утвърдените специалисти в тази област, посочи нейният председател д-р Ива Пушкарова. Политиката по отношение на помилванията ще стъпва върху постигнатото до момента, подчерта още председателят на комисията. Според нея последователната, предсказуема и обществено подкрепена политика в областта на помилванията ще бъде адекватна на другите държавни политики, свързани с правата на човека, с превенцията на престъпността и други.


С учредяването на комисията са утвърдени и правилата за нейната работа. Към момента има постъпили около 380 преписки, включително през първите два месеца на 2012 г. От формирането на комисията досега са обработени близо 80 преписки, информира вицепрезидентът Попова. Работата на предишната комисия по помилването е внимателно разгледана и анализирана, информацията е обобщена и предстои да бъде публикувана.


Комисията ще заседава първоначално ежеседмично. До 10-то число на всеки месец ще публикува аналитични справки с резултатите от своята работа. В комисията ще има и един непостоянен член на ротационен принцип за срок от 6 месеца. Той може да е член на Правния съвет към президентството, юридически секретар или съветник. Петя Тянкова, юридически секретар на държавния глава, е първият непостоянен член на комисията.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

9 май 2021 | 10:10
Днес отбелязваме две важни събития, променили завинаги съдбата на Европа и света. Излишно е да ги съпоставяме и да спорим кое от тях е по-значимо. Историята на европейското обединение ни учи, че то е постижение на прозорливите, които го изковаха върху все още димящите погреби на континента.

9 май 2021 | 10:10
Искрата на родолюбието, която разпали огъня на непокорството на въстаниците от 1876 г., освети нашия път към свободна, независима и достойна България. Това заяви президентът Румен Радев в словото си по случай отбелязването на 145-ата годишнина от обявяването на Априлското въстание в село Петрич, Община Златица.

8 май 2021 | 13:01
В съвместно обръщение по повод Деня на Европа президентите на страните-членки на ЕС поздравяват европейците и призовават за участие в дебата за бъдещето на Европа