НОВИНИ

2012-03-08 11:00:00

Балансът между справедливост и хуманност ще бъдe в основата на политиката по помилване

Вицепрезидентът Маргарита Попова представи състава на новата Комисия по помилването

Вицепрезидентът Маргарита Попова представи състава на новата Комисия по помилването, учредена с президентски указ на 23 февруари тази година. Председател на комисията е д-р Ива Пушкарова, а нейни членове са проф. Юлия Бояджиева, проф. Снежана Начева, доц. Владимир Велинов и Петя Тянкова.


“Опрощаването се прави внимателно при съблюдаване на хуманните принципи и важното обстоятелство за спокойствие в обществото“, подчерта вицепрезидентът Попова. Тя определи като "много фин" баланса между преценката, която поначало прави държавният глава, между хуманността и справедливостта. Те са задача също така на съдебната система и конкретния съдебен състав, постановил присъдата, допълни още вицепрезидентът.


Комисията включва част от най-утвърдените специалисти в тази област, посочи нейният председател д-р Ива Пушкарова. Политиката по отношение на помилванията ще стъпва върху постигнатото до момента, подчерта още председателят на комисията. Според нея последователната, предсказуема и обществено подкрепена политика в областта на помилванията ще бъде адекватна на другите държавни политики, свързани с правата на човека, с превенцията на престъпността и други.


С учредяването на комисията са утвърдени и правилата за нейната работа. Към момента има постъпили около 380 преписки, включително през първите два месеца на 2012 г. От формирането на комисията досега са обработени близо 80 преписки, информира вицепрезидентът Попова. Работата на предишната комисия по помилването е внимателно разгледана и анализирана, информацията е обобщена и предстои да бъде публикувана.


Комисията ще заседава първоначално ежеседмично. До 10-то число на всеки месец ще публикува аналитични справки с резултатите от своята работа. В комисията ще има и един непостоянен член на ротационен принцип за срок от 6 месеца. Той може да е член на Правния съвет към президентството, юридически секретар или съветник. Петя Тянкова, юридически секретар на държавния глава, е първият непостоянен член на комисията.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

24 февруари 2021 | 17:05
Илияна Йотова обяви носителя на наградата за специален принос на 10-ите награди на БАИТ, които се проведоха под патронажа на президента Радев

24 февруари 2021 | 14:02
Само ден след като в Държавен вестник беше обнародван Закон за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, с който беше създаден особен прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник, президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане основни текстове от закона да бъдат обявени за противоконституционни.

23 февруари 2021 | 14:02
Проектът за национален музикален храм на България ще бъде обсъден и в архитектурните среди

23 февруари 2021 | 11:11
Подпомогнати са първите 193 деца със средства от „Българската Коледа”, кампания 2020/2021г. след предложение на Експертния съвет и решение на Комисията към благотворителната инициатива. Общата стойност на направените дарения е в размер на 403 028, 72 лв.