НОВИНИ

2012-03-13 11:00:00

Президентът Плевнелиев връчи ордени „За военна заслуга” на военнослужещите, взели участие в спасителните мисии в Хасковско

За изключителен професионализъм, себеотрицание и отговорност президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев връчи на специална церемония в Авиобаза–Крумово, ордени „За военна заслуга” на вертолетния екипаж, взел участие в спасителната мисия в село Бисер в началото на февруари тази година.

С орден „За военна заслуга” – първа степен, президентът удостои командира на 24-та вертолетна авиобаза – Крумово, бригаден генерал Златко Златев. С орден “За военна заслуга” – втора степен, е удостоен старшина Петко Кирков. С трета степен на ордена президентът награди майор Крум Семов, старши лейтенант Васил Ганчев, офицерски кандидат Димо Костов и Антон Христозов. При изпълнение на задачата си екипажът спаси двама души от обърнат във водите автомобил и един човек от помпена станция за питейна вода в гр. Любимец. Това са първите държавни отличия, които президентът Плевнелиев връчва от встъпването си в длъжност в края на януари.

Държавният глава изрази благодарност на военнослужещите за изключителното им себеотрицание, високия им професионализъм и граждански дълг при изпълнението на мисията в подкрепа на населението в бедстващите региони на страната. „Можете да се гордеете с това, което цяла България видя”, обърна се държавният глава към личния състав на базата.

„Българската армия е не само боеспособна, високоефективна и отговорна, но доказа още, че думите доблест, военен дълг, изпълнена с чест задача и пример за поколенията се изпълват със съдържание тук”, подчерта в приветствието си президентът. По думите му, българската армия има не само блестящо минало. „Българската армия е професионална, мотивирана и силна част от достойното семейство на Атлантическия алианс и ЕС”, допълни Росен Плевнелиев.

Президентът съобщи, че ще посети вертолетната авиобаза по случай 100-годишнината от първия боен полет на българската бойна авиация през октомври тази година. На церемонията по награждаването на участвалите в спасителната мисия в село Бисер присъстваха още началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, заместник-министърът на отбраната Валентин Радев, командването и целият личен състав на 24-та вертолетна авиобаза.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

3 март 2021 | 19:07
Слово на президента Румен Радев на тържествената заря-проверка на пл. „Народно събрание“ по случай 143-ата годишнина от Освобождението на България

3 март 2021 | 13:01
България се събуди и българите поискаха променена България, държава с правила и перспектива, заяви Илияна Йотова на честването на 143 години от Освобождението на България

3 март 2021 | 12:12
Слово на държавния глава Румен Радев на паметника Шипка по случай отбелязването на 143 години от Освобождението на България

2 март 2021 | 19:07
Консолидацията и укрепването на инвестиционния фонд на инициативата „Три морета“ е от съществено значение за постигането на реални и прагматични резултати и за успешното осъществяване на съвместните проекти от регионалната инициатива за сътрудничество. Това заяви президентът Румен Радев по време на видеоконферентен разговор с представители на ръководството на инвестиционния съветник на фонда „Amber Infrastructure Group“ - международен фонд от независими специалисти за управление на инвестициите.