НОВИНИ

2012-03-14 18:00:00

Вицепрезидентът Маргарита Попова: Отношенията между България и провинция Райнланд-Пфалц са пример за ефективно европейско сътрудничествоrnrn

Министър-председателят на провинция Райнланд-Пфалц Курт Бек изрази категоричната си позиция за присъединяване на България към Шенгенското пространство

България разчита много на федерална провинция Райнланд-Пфалц в областта на съдебната реформа, сътрудничеството е на много високо ниво и е добра основа за надграждане на двустранните отношения. Това мнение споделиха вицепрезидентът Маргарита Попова и министър-председателят на федерална провинция Курт Бек. Вицепрезидентът Попова е на двудневно работно посещение в Германия. Премиерът на федералната провинция оцени високо личния принос на вицепрезидента Маргарита Попова за напредъка в съдебната реформа в България.

Министър-председателят Курт Бек изрази категоричната си позиция за присъединяване на България към Шенгенското пространство. По думите му приемането на България в Шенген е от общоевропейски интерес. Според Курт Бек неравнопоставеността между европейските граждани трябва да бъде преодоляна възможно най-бързо.

“За България е много важна подкрепата на премиера Курт Бек и на провинция Райнланд-Пфалц не само заради кризата в Европа, но и заради необходимостта страната ни да наваксва минали дефицити”, подчерта вицепрезидентът Маргарита Попова. Според нея двустранните контакти между България и федералната провинция са пример за добро европейско сътрудничество. “Именно контакти на такова равнище ме правят оптимист, че Европа ще излезе по-силна от кризата”, каза вицепрезидентът Попова.

България и провинция Райнланд-Пфалц имат възможност да задълбочат контактите си в туризма, малките и средните предприятия, културата, образованието и науката, смята вицепрезидентът.

По време на срещата беше обсъдена идея на премиера Курт Бек в български училища с преподаване на немски език да бъдат въведени “часове по демокрация”. Вицепрезидентът Маргарита Попова приветства инициативата, която може да бъде развита съвместно с участието на водещи немски и български преподаватели и общественици. Според нея реализацията на тази идея би допринесла за формиране и развитие на демократичното мислене сред младите хора.

На срещата присъства министърът на правосъдието и защитата на потребителите Йохен Хартлоф, както и почетният консул на България в провинцията Карл-Юрген Вилберт.

По-рано през деня вицепрезидентът се срещна с председателя на Управителния съвет на летище Франкфурт Стефан Шулте. Вицепрезидентът Попова и Стефан Шулте са обсъдили възможностите за насърчаване на българския туризъм и по-ефективното му популяризиране. Била е подчертана необходимостта от по-активен маркетинг на българския туристически продукт и разширяването му извън активния летен туристически сезон. Маргарита Попова ще съдейства за установяване на по-тесни контакти в тази посока с българското икономическо министерство.

Утре, 15 март, вицепрезидентът Попова ще открие конференция, посветена на управлението на границите на ЕС, организирана от Европейската съдийска академия. Предвидена е и среща на вицепрезидента с българската общност в Кьолн.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

3 март 2021 | 19:07
Слово на президента Румен Радев на тържествената заря-проверка на пл. „Народно събрание“ по случай 143-ата годишнина от Освобождението на България

3 март 2021 | 13:01
България се събуди и българите поискаха променена България, държава с правила и перспектива, заяви Илияна Йотова на честването на 143 години от Освобождението на България

3 март 2021 | 12:12
Слово на държавния глава Румен Радев на паметника Шипка по случай отбелязването на 143 години от Освобождението на България

2 март 2021 | 19:07
Консолидацията и укрепването на инвестиционния фонд на инициативата „Три морета“ е от съществено значение за постигането на реални и прагматични резултати и за успешното осъществяване на съвместните проекти от регионалната инициатива за сътрудничество. Това заяви президентът Румен Радев по време на видеоконферентен разговор с представители на ръководството на инвестиционния съветник на фонда „Amber Infrastructure Group“ - международен фонд от независими специалисти за управление на инвестициите.