НОВИНИ

2012-03-16 11:00:00

Маргарита Попова: Сред българските общности зад граница не трябва да има разделителни линии

Сред българските общности зад граница не трябва да се създават разделителни линии, а да се търсят общите интереси. Това каза вицепрезидентът Маргарита Попова в Университета в Кьолн на среща късно снощи със студенти и представители на българската общност в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия. Вицепрезидентът връчи почетния медал на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) ”Иван Вазов” на български студенти от клуба “Будители”. Клубът е регистриран към втория най-голям университет в Германия и е една от най-активните български студентски организации както във Федералната република, така и в Европа.

Възможностите за финансиране и подпомагане изучаването на българския език в чужбина и създаването на повече български училища зад граница бяха сред основните теми по време на срещата на вицепрезидента със сънародниците ни. Представени бяха възможностите на програмата “Роден език и култура зад граници”, в рамките на която и през тази година е предвидено финансиране на български училища в чужбина. Сред изискванията са те да бъдат регистрирани и да имат записани поне 10 ученици. По програмата школите могат да бъдат подпомогнати с необходимите учебни помагала, разходи за наем, възнаграждения на преподавателите и други. Същевременно ДАБЧ полага конкретни усилия за професионална реализация на студенти, завършили образованието си в чужбина, като организира форуми за популяризирането на възможностите за кариерно развитие в България.

Според сънародниците ни, които работят, живеят и учат в Кьолн и съседните региони, българското дипломатическо представителство в Бон, което обхваща няколко федерални провинции, работи активно за разрешаване на техните проблеми. Те споделиха пред вицепрезидента Маргарита Попова желанието си решенията за промяна на статута на дипломатическите ни представителства да се вземат след допитване на засегнатите общности. Българската държава е загрижена към проблемите на сънародниците ни. Затова такива решения трябва внимателно да бъдат планирани и да отчитат преките нужди на българите в конкретния район, каза вицепрезидентът.

По-рано Маргарита Попова разговаря с проректор “Академични кариери и международна дейност на Кьолнския университет проф. д-р Михаел Боллиг. По време на разговора беше обсъден статутът на специалност “Българистика” в университета и възможностите тя да бъде запазена, въпреки бюджетните ограничения. В момента катедри с изучаване на славянски езици има единствено в Кьолн и Бохум.

В Университета на Кьолн понастоящем се обучават едва 260 български студенти като броят им намалява с всяка година. Причините за тази негативна тенденция трябва да бъдат внимателно проучени и преодолени, подчерта вицепрезидентът Маргарита Попова по време на срещата. За целта трябва да се търси по-тясно сътрудничество, включително чрез програма за студентски обмен с най-авторитетните български висши училища.

През последния ден от работното си посещение във ФРГ вицепрезидентът посети езиковата школа “АзБукиВеди” в Кьолн. В края на визитата си Маргарита Попова ще се срещне и с представители на българската общност във Франкфурт.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

5 май 2021 | 21:09
На място като днешното, пред този паметник и хора като вас, човек се усеща българин. Разбира и преосмисля какво значи свобода, дълг, чест и достойнство, заяви държавният глава

5 май 2021 | 16:04
Красимир Ципов беше единствената номинация за председател на ЦИК, направена по време на консултациите на държавния глава с парламентарно представените партии и коалиции

5 май 2021 | 12:12
Председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Корнелия Нинова подчерта, че няма обективна възможност за съставяне на правителство

1 май 2021 | 14:02
С общи усилия трябва да направим така, че Първомай, региона и България да стават все по-привлекателно място с достоен стандарт на живот, пълноценни възможности за развитие на младите хора и добро бъдеще на децата. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес посети Първомай по случай празника на града и взе участие в тържественото откриване на 48-ите Майски културни тържества „Първомай 2021“.