НОВИНИ

2012-03-16 13:00:00

Президентът Росен Плевнелиев: Българското общество ще постигне консенсус по националните приоритети

Българското общество има потенциал и ще постигне надпартиен консенсус по националните приоритети. Това бе общата позиция, около която президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов се обединиха по време на срещата си на “Дондуков” 2. В рамките на “месеца на политическите консултации” държавният глава разговаря с ръководството на политическа партия ГЕРБ. Водещи акценти по време на срещата бяха изготвянето на Националната стратегия “България 2020”, мерките по преодоляване на негативните ефекти на кризата и създаването на добра бизнес среда, енергетиката, реформите, които предстои да бъдат осъществени до края на 2012 г.

Държавният глава посочи приоритетите, по които вече се е очертал консенсус след разговорите със Синята коалиция, БСП и ДПС, част от които ще намерят място в Националната стратегия “България 2020”. Бойко Борисов оцени високо инициирания от президента Плевнелиев диалог с парламентарно представените политически сили и подчерта готовността на ГЕРБ да съдейства за изготвянето на националната стратегия до лятото на 2012 г. Премиерът представи номинираната за министър на здравеопазването Десислава Атанасова и номинираният за министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Премиерът Борисов посочи, че запазването на фискалната стабилност е водещ приоритет на правителството на ГЕРБ, която ще позволи на страната да изплаща редовно своите международни задължения и ще съхрани доверието на инвеститорите в българската икономика. От своя страна държавният глава посочи, че подобряването на бизнес средата в България и привличането на повече инвестиции налага увеличаване на ефективността на Агенцията за инвестиции и въвеждането на принципа за обслужване на инвеститорите “на едно гише”.

На срещата бе подчертано, че енергетиката остава ключов сектор на националната икономика и съществен фактор за повишаването на нейната конкурентноспособност. Президентът Плевнелиев посочи необходимостта от повишаване на енергийната ефективност, показател по който страната ни остава на последните места в ЕС. Премиерът Борисов информира държавния глава за усилията, които се полагат за диверсифициране на трасетата за пренос на енергоресурси към България и предстоящото изграждане на газопреносните връзки на страната ни с Румъния и с Турция. Бойко Борисов коментира също така работата на правителството по отношение на проекта АЕЦ “Белене” и подчерта принципната позиция на ГЕРБ, че реализирането на този проект трябва да стане на икономически оправдана цена. Премиерът заяви, че правителството на ГЕРБ е готово да се съобрази с волята на обществото, включително и чрез провеждането на национален референдум за АЕЦ “Белене” или за проучването на залежите на шистов газ у нас. Във връзка с това президентът Плевнелиев заяви, че провеждането на национален референдум може да бъде инициирано както от изпълнителната власт, така и от президентската институция, но решението за това трябва да бъде взето от българския парламент.

И Росен Плевнелиев, и Бойко Борисов подчертаха значението на продължаването на реформите в сектор “Сигурност”. Държавният глава изрази очакването си за приемането на ефективни устройствени закони, регламентиращи дейността на НСО и НРС. Потвърдено бе обсъждането на този въпрос в рамките на КСНС в края на март т.г.

Обсъдена бе реформата в съдебната система, като предпоставка за присъединяването на България към Шенген. Отбелязано бе значението на приемането на Закона за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, както и въвеждането на прозрачни правила при избиране на състава на Висшия съдебен съвет.

Премиерът запозна президента Плевнелиев с действията по изграждане на електронно правителство у нас, като най-ефективна мярка за улесняване на комуникацията между гражданите и държавните институции. Според Росен Плевнелиев реализацията на тази цел изисква да бъде носена персонална отговорност, а работата да бъде разпределена в строго определени времеви рамки.

Президентът посочи, че въвеждането на електронната здравна карта и приоритизирането на спешната помощ в следващия програмен период на Европейската комисия 2014-2020 г. имат важно значение за осъществяването на здравната реформа и повишаването на качеството на здравните услуги. Номинираната от премиера Борисов за нов министър на здравеопазването Десислава Атанасова потвърди, че предстои да бъде осъвременена техниката, с която разполагат екипите на “бърза помощ”, както и издаването на електронни карти на пациентите. Така ще се улесни съществено достъпът до здравни услуги и работата на медиците.

На срещата бяха обсъдени също така въпроси на административната реформа, ромската интеграция и други.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

5 май 2021 | 21:09
На място като днешното, пред този паметник и хора като вас, човек се усеща българин. Разбира и преосмисля какво значи свобода, дълг, чест и достойнство, заяви държавният глава

5 май 2021 | 16:04
Красимир Ципов беше единствената номинация за председател на ЦИК, направена по време на консултациите на държавния глава с парламентарно представените партии и коалиции

5 май 2021 | 12:12
Председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Корнелия Нинова подчерта, че няма обективна възможност за съставяне на правителство

1 май 2021 | 14:02
С общи усилия трябва да направим така, че Първомай, региона и България да стават все по-привлекателно място с достоен стандарт на живот, пълноценни възможности за развитие на младите хора и добро бъдеще на децата. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес посети Първомай по случай празника на града и взе участие в тържественото откриване на 48-ите Майски културни тържества „Първомай 2021“.