ФОТО ГАЛЕРИЯ

Среща на държавния глава Румен Радев с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски на Международно летище Скопие, където северномакедонската делегация се присъедини към българската за отпътуване към Ватикана и Рим, Италианска република. Среща на държавния глава Румен Радев с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски на Международно летище Скопие, където северномакедонската делегация се присъедини към българската за отпътуване към Ватикана и Рим, Италианска република. Среща на държавния глава Румен Радев с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски на Международно летище Скопие, където северномакедонската делегация се присъедини към българската за отпътуване към Ватикана и Рим, Италианска република. Среща на държавния глава Румен Радев с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски на Международно летище Скопие, където северномакедонската делегация се присъедини към българската за отпътуване към Ватикана и Рим, Италианска република. Среща на държавния глава Румен Радев с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски на Международно летище Скопие, където северномакедонската делегация се присъедини към българската за отпътуване към Ватикана и Рим, Италианска република. Среща на държавния глава Румен Радев с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски на Международно летище Скопие, където северномакедонската делегация се присъедини към българската за отпътуване към Ватикана и Рим, Италианска република. Отдаване на почит пред паметника на капитан Петко Войвода в Рим. Румен Радев и Стево Пендаровски присъстваха на подписването на споразумение за обмен на информация и професионално сътрудничество между Българската телеграфна агенция (БТА) и Медийната информационна агенция (МИА). Президентът Румен Радев откри официално галерия „България“ към Българския културен институт в италианската столица. Пред паметника на капитан Петко Войвода, заедно с президента Радев, почит отдадоха и наши общественици, както и министърът на културата Велислав Минеков.
2021-05-26 13:54:00

Посещение на президента Румен Радев в Рим и Ватикана

Държавният глава Румен Радев е на посещение във Ватикана и Италианската република. Президентът ръководи българската делегация, която по традиция е приемана на аудиенция от главата на Римокатолическата църква по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май. В рамките на визитата държавният глава посети светите за българите места.

За да отдадат заедно почит пред делото на светите братя Кирил и Методий в Рим, тази година с българската делегация пътува и делегация от Република Северна Македония, ръководена от президента Стево Пендаровски.

В Рим, държавният глава Румен Радев отдаде почит пред паметника на легендарния български войвода и революционер капитан Петко Войвода. По-късно президентът участва в официалното откриване на галерия „България“ към Българския културен институт в италианската столица. В Представителството на Европейската комисия в Рим президентите Румен Радев и Стево Пендаровски присъстваха на подписване на споразумение за сътрудничество между Българската телеграфна агенция /БТА/ и информационната агенция на Република Северна Македония МИА. 

Държавният глава Румен Радев и българската делегация бяха приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск. Президентът проведе  среща с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. Във Ватиканската апостолическа библиотека президентът Радев разгледа фрагменти от наскоро открития трактат „За древността на бащината земя и за българските дела“ на архиепископ Петър Богдан Бакшич.

Държавният глава присъства на Божествена света литургия в базиликата „Сан Клементе“, където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на български език след благославянето на азбуката и книгите от римския епископ папа Адриан II. В базиликата се намира гробът на Свети Кирил. Литургията ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний. Президентът Румен Радев и президентът на РСМ Стево Пендаровски, придружени от своите съпруги, посетиха и базиликата „Санта Мария Маджоре“, където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука.

В Рим българският държавен отдаде почит пред паметника на Иван Вазов и паметника на св. св. Кирил и Методий, разположен в двора на българското посолство в италианската столица. Румен Радев посети и църквата „Св. Павел ала Регола“, предоставена за богослужение на българската общност.