ФОТО ГАЛЕРИЯ

2024-03-16 16:22:00

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова участваха в траурната церемония по повод кончината на патриарх Неофит

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова се включиха в траурната церемония в памет на Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и митрополит Софийски. Хиляди миряни изпратиха духовния предводител на Българската православна църква в последния му земен път.  

„Няма да забравя думите му, че вярата в доброто трябва да ни обединява и крепи като народ. Има много уроци, които трябва да научим от него“, заяви Румен Радев пред журналисти на влизане в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, където заедно с вицепрезидента присъстваха на опелото. Илияна Йотова заяви, че от Негово Светейшество Неофит трябва да се научим на „толерантност и на обич помежду ни“.

Държавният глава и вицепрезидентът участваха и в литийното шествие от патриаршеската катедрала до митрополитския катедрален храм „Света Неделя“, където тялото на българския патриарх Неофит бе положено до гроба на Екзарх Йосиф.