РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

2017-05-16 22:52:00

Слово на държавния глава Румен Радев по случай 141-та годишнина от избухването на Априлското въстание

Уважаеми господин заместник-председател на Народното събрание,

Уважаеми народни представители и представители на политически партии,

Уважаеми господин Паунов, кмет на Батак,

Ваши Високопреосвещенства,

Уважаеми кметове и областни управители,

Уважаеми гости от Руската Федерация,

Уважаеми генерали, офицери, сержанти и войници,

Скъпи батачани,

Батак е име страшно в своето величие и трагедия. Батак сме всички ние. Стъпвайки тук притихваме в преклонение и молитва. Преклонение пред апостолите и въстаниците, които с цената на животa си ни дариха идеала за свободна България. Молитва за мъчениците от кладите и дръвниците.

Батак изчезва от лицето на земята, за да се превърне в олтара на нашата свобода. Историческите паметници на зверските кланета и днес са живи в напоената с кръв земя и опожарените черкви и училище.

Петвековният тиранин за последен път се опита да погази вярата и самоопределението на българския народ, да угаси незаличимата искра на нашето национално достойнство.

Ужасното безумие, съдбата на града светиня става позор за човечеството. Те звучат като унизителен шамар в политическото лице на Европа, която безучастно наблюдаваше зверствата. Но зовът на Батак успя да я събуди. Защото, както написа Виктор Юго: „Има часове, в които човешкото съзнание започва да говори и заставя правителствата да слушат“.

Именно в просветените умове от онова време проговаря съвестта на човечеството и застава в подкрепа на българския народ. Гласовете на Юго, на Гарибалди, Гладстон и Уайлд, на Достоевски, Тургенев, Толстой, Макгахан, на Скайлър подеха посланието на батачани, че вече не са рая и няма да спазват робското правило, че преклонена глава сабя не я сече.

Уважаеми дами и господа,

Чедата на Батак доказаха, че на тази земя живее народ, способен от пепелта да издига крепост на духа, от въглените да изтръгва светлина за утрешния ден.

Гордея се, че вие, батачани, пазите грижливо родовата си памет без историческа корист, без ненавист и зложелание. Напротив - днес Батак е място за поуки и надежди. Батак е предупреждение, че омразата и фанатизмът раждат чудовища. Но Батак е и надежда, че нашите деца ще растат в мир, разбирателство и единение.

Поклон пред героите от 1876-а и Вечна им памет на баташките мъченици!

ОЩЕ ОТ РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

3 март 2021 | 21:09
Слово на президента Румен Радев на тържествената заря-проверка на пл. „Народно събрание“ по случай 143-ата годишнина от Освобождението на България

3 март 2021 | 12:12
Слово на държавния глава на паметника Шипка по случай отбелязването на 143 години от Освобождението на България