РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

2017-06-27 21:34:00

Слово на държавния глава Румен Радев по повод 140 години от освобождението на Свищов

27.06.2017 г., Свищов

Уважаеми господин Генчев, кмет на Община Свищов,

Дами и господа областни управители и народни представители,

Господа генерали, офицери, сержанти и войници,

Скъпи сънародници,

Днес празнуваме освобождението на Свищов. Оттук, от вашия град, започва пътят към свободата на България.

На 27 юни свеждаме глави пред подвига на героите от армията на Царя Освободител, руския император Александър II, които през юни 1877 г. донесоха свободата на един вече възроден духом народ. Преди тях бяха подвигът на априлци, епопеята на Ботевата чета и пепелищата на Батак, Клисура и Перущица.

Във военната история десантът на Дунавската армия при Свищов е вписан като образец на блестящо планирана и проведена операция. В семейната и родовата памет на града, в общото ни национално съзнание, това е моментът, в който съдбата въздава заслуженото на страдалците. В онези дни Свищов е във всички европейски вестници, в сърцата на всички българи.

Руските генерали избират да форсират Дунава тъкмо тук, по географски и военни причини, но Историята по свой замисъл е отворила Свищов като порта към свободата. Това е град на просветени хора на брега на великата европейска река.

Вашият град, уважаеми дами и господа, има историческата заслуга да е първопроходец и на духовната нива. Свищов е вековно огнище на просвещение и свободомислие. Преди повече от 160 години, десетилетия преди Освобождението, народът ни вече има своите културно-просветни институции. И едни от първите са тук – читалището в Свищов и светското училище. Миналия век градът се сдобива и със своята стопанска академия.

Свищов ще роди и най-безкомпромисния народопсихолог, гениалния Алеко Константинов, великия европеец Иван Шишманов, ген. Пантелей Киселов, авторът на „Мила Родино“ Цветан Радославов. В тяхното озарено родолюбие е живецът на възкръснала България. На картата Свищов е на самата граница на България, но исторически той е в сърцевината на националния дух. От примера на вашите знаменити съграждани и днес почерпваме сили и достойнство, на тях дължим вечна признателност.

Поклон пред паметта на нашите достойни предци и освободители!

Честит празник!

 

ОЩЕ ОТ РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

3 март 2021 | 21:09
Слово на президента Румен Радев на тържествената заря-проверка на пл. „Народно събрание“ по случай 143-ата годишнина от Освобождението на България

3 март 2021 | 12:12
Слово на държавния глава на паметника Шипка по случай отбелязването на 143 години от Освобождението на България