РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

2017-07-15 21:43:00

Слово на президента Румен Радев на тържествената церемония по освещаване на паметника на Васил Левски в парка на Военна академия „Георги Раковски“

 Уважаеми г-н заместник-председател на Народното събрание,

Уважаеми г-н заместник министър председател и министър на отбраната,

Уважаеми народни представители,

Уважаема г-жо кмет на община София,

Уважаеми г-н председател на Инициативния комитет,

Ваше Високопреосвещенствo,

Г-н генерал-лейтенант,

Господа генерали, офицери, сержанти и войници,

Госпожи и господа,

След дни отбелязваме 180г. от рождението на Васил Иванов Кунчев. Днес портретът на Дякона виси във всяко училище, във всяка институция. Името му носят селища, улици и булеварди, клубове и награди. Левски е месията на националната революция: неин проповедник, вдъхновител и организатор. Но Левски е и явление надвременно. Той не е замръзнал в страниците на историята, нито в гранита на паметниците. Левски смущава и вдъхновява. Тази година паметта на Апостола ще бъде отбелязана с много събития. Едно от най-похвалните е откриването на този паметник, тук, в академията, която обучава и възпитава защитници на Отечеството.

Думата „отечество“ днес почти не се произнася. Някои политици наричат България „тази страна“. Други твърдят, че „няма такава държава“. Когато се ражда Апостолът преди 180 години тази държава действително не съществува, но отечеството е в сърцата на Левски и такива като него. Това отечество ще възкръсне от тяхната саможертва и ще оцелее до днес благодарение на своите бранители. Всички те са носели в мислите си неговия пример, всички те са се преклонявали пред паметника на лобното му място, а мнозина са крачили и из тези алеи на достолепната Военна академия.

Бих искал да благодаря на всички, които имат отношение към идеята и изработването на този паметник, общественици, артисти, родолюбци. Нека днес отдадем почит на Левски и неговите духовни чеда и да помним, че народът ни може да надмогне всяка неволя, стига да надмогне собствените си слабости.

Поклон!

Дълбок поклон пред паметта на Апостола на свободата!

 

ОЩЕ ОТ РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

3 март 2021 | 21:09
Слово на президента Румен Радев на тържествената заря-проверка на пл. „Народно събрание“ по случай 143-ата годишнина от Освобождението на България

3 март 2021 | 12:12
Слово на държавния глава на паметника Шипка по случай отбелязването на 143 години от Освобождението на България