РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

2017-08-26 15:07:00

Слово на държавния глава Румен Радев на връх Шипка по повод 140-годишнината на едно от решаващите сражения през Освободителната война от 1877-1878 г.

Уважаеми господин Председател на Народното събрание,

Уважаеми народни представители,

Уважаеми дами и господа областни управители,

Ваше Високопреосвещенство,

Ваши превъзходителства,

Уважаеми генерали, офицери, сержанти и войници,

Скъпи сънародници,

 

Преди 140 години на това място се решава изходът на Руско-турската война и съдбата на България.  Оттогава всяка година, поколения наред, хиляди българи изкачват върха, за да отдадат почит пред онези, на които дължим свободата си. Миналият август започнах своята кампания оттук, от това свято за всички нас място, което ни обединява като народ и ни вдъхва сила, достойнство и вяра. Защото считам, че нашите опълченци по безапелационен начин показаха какво е да служиш със себеотрицание и саможертва на българската кауза. Всички ние, българите, трябва да следваме техния пример, макар да знаем, че днес, времената са други.

Новите времена носят нови морални изпитания. Днес, ние с вас отново сме тук, за да почетем заедно храбреците, които с анонимния си подвиг отстояха прохода Шипка, онази врата, през която влезе българската свобода.

Благодаря на участниците в похода за извървените километри. Благодаря на всички вас затова, че сте тук, защото с вашето присъствие, с всяка своя крачка до този чутовен връх, укрепва онази така необходима днес връзка на нашия народ с нашата История.

Поклон пред героите и пред паметта на нашите освободители!

Да живее България! 

 

ОЩЕ ОТ РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

3 March 2021 | 21:09
Слово на президента Румен Радев на тържествената заря-проверка на пл. „Народно събрание“ по случай 143-ата годишнина от Освобождението на България

3 March 2021 | 12:12
Слово на държавния глава на паметника Шипка по случай отбелязването на 143 години от Освобождението на България