РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

2017-11-01 16:34:00

Изказване на държавния глава Румен Радев по повод Деня на народните будители – 1 ноември

Ваше Светейшество,
Уважаеми дами и господа,


Събрали сме се да отбележим един от най-съкровените български празници – Денят на народните будители. Днес почитаме Свети Йоан Рилски, възрожденците, строителите на съвременна България и днешните българи, които със знанието, словото, изкуството и дързостта си продължават да отстояват българщината и да бунят духовете.

Кое сродява светеца, писателя, артиста, даскала, революционера, просветителя? В съзнанието на българина това е будителството. В други езици такава дума даже не съществува. Но будителят не е интелектуалец по европейски образец. Това е българска духовна категория. Човек, който се разпознава по светлината, с която озарява околните. С талант, с доблест, с мъдрост и отдаденост. Будителите са мисионерите на културата, морала и свободата. Това ни дава уникалната възможност днес да честваме както медвенския овчар Захари, така и космополита Славейков, както монаси, така и революционери.

За будителя никое време не е гостоприемно. В години на робство будителите се преследват. В демократични времена те са призвани да се борят с невежеството и конформизма, с примирението и кича, с лукавата реч и посредствеността. Но будителите не са само хора от портретите. Често това са тихите герои на нашето съвремие. Учители в селски училища, пазители на правописа в социалните мрежи, почтени журналисти. На тях днес искам да благодаря.

А на вас, днешните будители, благодаря за честта да отбележим заедно този светъл за всеки българин ден. Честит празник!