РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

2017-12-01 16:31:00

Слово на държавния глава Румен Радев при обявяването на началото на петнадесетото издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа"

          Уважаеми проф. Джамбазов,

         Уважаеми господин министър Ананиев,

         Уважаеми господин областен управител,

Уважаеми господин кмет на град Пловдив,

         Уважаеми лекари,

         Скъпи деца и родители,

         Дами и господа,

 

         Днес сме заедно, за да споделим постигнатото през 2017 г. и да обявим началото на петнадесетото издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа".

         Избрах да го направим точно тук, защото УМБАЛ "Св. Георги" е едно от водещите лечебни заведения в страната с над вековна история, защото тук се прилага съвременна, комплексна диагностика, развиват се терапевтична, преподавателска и научна-изследователска дейност. Тази болница се гордее със своите водещи специалисти в различни области на здравеопазването и мисля, че точно тук, където годишно се полагат грижи за хиляди български деца, нашият призив ще бъде по-силен и по-истински.

         Защото "Българската Коледа" не е просто дарителска кампания. Тя е нещо по-голямо, дава ни вярата и усещането, че живеем в цивилизовано общество, което се крепи на хуманни ценности и споява различни социални слоеве. Тя инвестира в нашия най-голям капитал - здравето на нашите деца и е израз на надежда за бъдещето ни като нация и като държава,  защото успява да обедини хора с различни професии, социално положение, образование около една обществено значима кауза. Зад тази инициатива стоят хиляди българи – учредители, дарители, известни личности и медии, но успехът на една дарителска инициатива и най-вече доверието в нея зависят основно от хората, които са в края на дарителския процес и това сте Вие –лекарите.

         Затова бих искал от името на съорганизаторите - на президентската институция, Българска национална телевизия, Нова телевизия, от името на хилядите български дарители и най-вече от името на децата и техните родители, да благодаря във Ваше лице на всички лекари и медицински работници, които работят с инициативата „Българската Коледа“, за спасените детски животи, за грижите, които полагате за нашите деца, за надеждата, която носите. Затова, че по най-добрия начин оползотворявате дарените средства и за доверието, което вие давате в тази прекрасна инициатива.

       В резултат на приключилата на 30 ноември кампания за 2017 г., „Българската Коледа”, разполага с 2 650 000 лв., 474 деца получиха подкрепа на обща стойност над 700 000 лв. за диагностика и лечение, скъпоструващи медикаменти, средства и последваща рехабилитация. Тридесет лечебни заведения от цялата страна получават като дарение съвременна медицинска апаратура на стойност 1 800 000 лв.

      С тази апаратура ще могат да се прилагат съвременни методи за навременна и прецизна диагностика и оптимално лечение. Всичко това е резултат от хуманността и съпричастността на хиляди българи. Затова днес искам да изкажа своята благодарност на всички, които допринесоха за успеха на „Българската Коледа“.

    „В подкрепа на спасения детски живот“ е темата на петнадесетото издание на тази благородна инициатива. Новите методи на лечение позволяват ранна диагностика на тежки заболявания и ефективно лечение, което води до спасяване на живот, но спасеният детски живот много често изисква продължителна грижа и поддържането на здравето на тези деца налага продължителни усилия, което е голямо предизвикателство не само за лекарите, но и за техните семейства. Затова искам да благодаря още веднъж на всички, които застават в подкрепата на тези усилия.

         Искам да пожелая успех на новото издание на „Българската Коледа“, защото съм уверен, че както и досега хиляди българи ще застанат зад тази инициатива и заедно с вас, лекарите, ще помогнем на нуждаещите се деца.

Желая ви здраве и успехи!