РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

2017-12-17 18:38:00

Слово на държавния глава Румен Радев на церемонията за отбелязването на празника Ханука

Скъпи приятели,

Щастливи сме с моята съпруга да бъдем тази вечер заедно с Вас в Софийската синагога и заедно да отбележим Ханука. За мен е чест да запаля една от свещите в Ханукията и да продължа институционалната традиция българският държавен глава да отбележи съвместно с еврейската общност в България този красив празник на светлината. Горд съм, че българската нация умее да отбелязва съвместно празниците на всички свои общности. Знае и как със задружни усилия да се изправи срещу изпитанията на делниците.

Българските евреи винаги са стояли редом до своите сънародници в борбата за свободна, силна, просперираща и  духовно извисена България. Затова не е случайност българското чудо на спасението в мрачните дни на Втората световна война. Не е случайност как именно нашият народ не даде своите евреи. Обща е скръбта ни за онези, които бяха изпратени на сигурна смърт. Ако днес крайният национализъм и екстремистките политически разбирания се опитват да се прокраднат в нашето ежедневие, да пренапишат нашата история, да заразят с омраза децата ни, то уверявам Ви ние ще бъдем отново заедно в борбата за доброто и справедливостта.

В дните на Ханука свещниците, поставени на прозорците не озаряват единствено еврейските домове. Тяхната светлина ни показва, че най-голямото чудо  ни да живеем заедно в мир, взаимност и разбирателство е в ръцете. Вярвам, че само след броени дни отново заедно ще отправим молитва идващата 2018 година да донесе на нашата родина повече спокойствие и благоденствие, а на всички нас здраве, семейно щастие и уют.

Честит празник !