РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

2018-06-01 21:09:00

Слово на президента Румен Радев на отбелязването на Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

Уважаеми г-н Каменов, кмет на Община Враца,

Ваше Високопреосвещенство,

Уважаеми народни представители,

Уважаеми представители на политическите партии,

Уважаеми кметове и областни управители,

Ваши превъзходителства,

Уважаеми генерали, офицери, сержанти и войници,

Драги студенти и ученици,

Скъпи сънародници,

 

Събрали сме се да почетем Ботев и неговите четници. Да склоним глава пред загиналите за свободата на родината. Правим го всяка година. С преклонение, но и с известно неудобство. Велик дух, само шепа сподвижници и трагична гибел: това е историята и на неговите другари. Това е честа участ в българската история. 

Не куршумът, а безразличието, страхът и малодушието убиха поета. Те ни морят във всяка епоха. Тези три порока всеки човек носи в себе си, но не всеки успява да ги пребори. Затова българският Пантеон е пълен с герои, загинали в самота, бедност, неразбиране и забрава. И колкото по-безразлични сме и безучастни към техните борби приживе, толкова по-патетично ги славим след смъртта им.

Празник като днешния не е време за патос. Той е повод за смирение и за размисъл. Още ли свестните у нас считат за луди? Още ли глупецът вредом всеки почита? Още ли народа го смучат наши и чужди гости? Още ли българи в тежка чужбина се скитат клети, немили, недраги?

Отговорите ги знаем. Но аз вярвам, че няма българска зла участ, че няма българска предопределеност, а че има българска воля, българска дързост, български талант. Ботев е тяхното въплъщение, а всеки един от нас, днешните българи, носим част от тях в себе си. 

Всички вие, които тези дни извървяхте пътя на ботевата чета, всеки един даде пример за сила, воля и доблест, в които всички трябва да повярваме. 

Преди 142 години шепа българи повярваха в себе си и промениха живота ни. Поклон пред паметта им! Вечна памет за всички, загинали за свободата на отечеството!

И нека техният кураж бъде нашето вдъхновение! 

Да живее България!