РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

2021-03-15 11:47:00

Приветствие на Румен Радев на церемонията по награждаването на проф. Жени Захариева с Почетен знак на президента

 
Уважаема проф. Захариева,
Уважаеми секретари и съветници,
Уважаеми проф. Димитров, ректор на Националната музикална академия,
Уважаеми ръководители и представители на авторитетни творчески съюзи, Ваши превъзходителства,
Уважаеми представители на медиите, дами и господа, 
 
За мен е особена чест и удоволствие да връча заслужено отличие на виден български творец и общественик. Постиженията на проф. Жени Захариева са ценен принос към развитието и авторитета на националната ни култура. Решението за удостояване с Почетния знак е в унисон с високата обществена оценка и международно признание за значимото и ярко присъствие на проф. Захариева в съвременното музикално изкуство.
 
Безспорният й талант е неизменно аплодиран от многобройна публика на петте континента. Имах шанса лично да изживея емоцията и да изпитам национална гордост по време на нейния вълнуващ концерт през 2019 г. в далечна и приятелска Япония. 
 
Музикалните критици единодушно застават зад тази висока оценка на публиката. Заедно със своите значими успехи като изпълнител, който владее най-големите сцени, проф. Захариева се отличава като уважаван преподавател и общественик с позиция. Тя е пример за личност, творец и интелектуалец с модерна и работеща визия за културно сътрудничество и духовен прогрес.
 
В лицето на присъстващите тук гости, представители на водещи творчески съюзи и дипломати, е видим успехът на проф. Захариева като обединяваща фигура, като стожер и пример за голямо наднационално културно пространство. В нейно лице младите изпълнители имат всеотдаен учител, с когото заедно градят своите успехи. Изявените творци имат партньор, с когото заедно чертаят устойчиви културни маршрути за сближаването на цели общности и народи.    
 
Уважаема проф. Захариева, днешната церемония е израз на дълбокото уважение и признателност на цялото ни общество за Вашия талант и всеотдайност. Като Ви поздравявам още веднъж със заслуженото отличие, Ви пожелавам много здраве, енергия, нови творчески успехи и последователи. На добър час!
 

ОЩЕ ОТ РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

20 юли 2021 | 12:12
Слово на държавния глава в град Карлово по случай отбелязването на 184 години от рождението на Васил Левски

6 май 2021 | 09:09
Приветствие на президента Румен Радев по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия - 6 май