РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

2024-06-30 18:54:00

Слово на президента Румен Радев на церемонията по интронизация на новоизбрания Български патриарх Даниил

30 юни 2024 г., Патриаршеска катедрала “Св. Александър Невски”

Ваше Светейшество Даниил, Патриарх Български и Митрополит Софийски,

Уважаема госпожо председател на Народното събрание,

Уважаеми господин министър-председател,

Уважаема госпожо вицепрезидент,

Уважаеми господин кмет на София,

Уважаеми народни представители и министри,

Ваше Светейшество Вселенски патриарх Вартоломей,

Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства,

Уважаеми членове на Патриаршеския избирателен църковен събор,

Уважаеми представители на Поместните православни църкви,

Уважаеми г-н Сакскобургготски,

Ваши превъзходителства,

Уважаеми представители на религиозните общности в България,

Дами и господа,

Скъпи сънародници,

Ваше Светейшество,

Приемете моите поздравления и благопожелания за избирането Ви за предстоятел на Българската православна църква – Българска Патриаршия.

Този избор идва в момент на изпитания и смут за цялото човечество. Ето защо ние отправяме поглед към Вас с надежда да отстоявате единството и автокефалността на нашата църква и добруването на България. Да въздигате вярата, че Православната ни църква остава крепител на мира, пазител на живота и стожер на своята историческа мисия да бъде нравствена опора на нашия народ, да го води към духовен възход, да му дава упование и напътствие в дни на изпитание.

Независимостта на Българска Патриаршия е безценно наследство от нашето славно многовековно минало, духовна крепост и исторически подвиг. Тя е обединявала български народ, тя го е превела през много изпитания. Тя и днес е всеотдаен покровител на християнската вяра и националното ни съзнание. Във времена на униние нашите църковни водачи и православен клир неведнъж укрепваха моралните ни сили, просвещаваха и напътстваха, и в крайна сметка винаги съумяваха да преведат българите през не една духовна зима и чуждо влияние и потисничество.

Към ярката плеяда вечни духовни закрилници на България се прибави и блаженопочившият патриарх Неофит, който се радваше на огромна почит и със своята мъдрост, такт и духовно водачество ни напътстваше по спасителния път на християнските и общочовешки ценности.

Ваше Светейшество,

Вярвам, че във Вашата високоотговорна мисия и служение Вие ще бъдете воден от любовта си към хората и към Бог. В днешния тържествен ден Ви пожелавам да: отстоявате единството на православието; въздигате авторитета и достойното място на Българската Патриаршия в семейството на православните църкви; укрепвате и отстоявате нейната градивна роля в обществото и с търпение да укрепвате традиционно добрите отношения между религиозните общности в България; ревностно да насърчавате щедростта, милосърдието и съпричастността към нуждаещите се.

Нека в сърцето Ви не престава да отеква топлата грижа към духовенството, храмовете, манастирите и миряните.

Вярвам, че днешният ден ще остане знаменателно събитие в летописа на Българската православна църква. От мое име и от името на целия български народ Ви пожелавам здраве, дълголетие и благополучни дни начело на Българската Патриаршия.

Бог да пази България!