РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

2012-07-19 00:04:00

Декларация на президента Росен Плевнелиев по повод терористичния акт срещу израелски туристи на летище Бургас

Шокиран и ужасен съм от случилото се на летището в Сарафово. Осъждам всякакви форми на тероризъм и насилие, които са неразбираеми и абсолютно неприемливи за нас. България е страна, в която от векове мирно съжителстват много етноси и вероизповедания и в която толерантността е основна ценност за обществото. Затова шокът ни от случилото се е още по-голям и решимостта ни да предотвратим подобни инциденти в бъдеще е още по-твърда.

Изразявам искрени съболезнования на семействата на загиналите и споделям тяхната болка. Това е едно изпитание както за израелския, така и за българския народ, които имат изключително близка и, бих казал, братска връзка. България и българските власти ще направят всичко по силите си, за да бъдат наказани извършителите на този жесток терористичен акт. Убеден съм, че е създадена необходимата организация и експертите правят всичко възможно да гарантират сигурността на българските и чуждите граждани на територията на страната. Необходимо е, без значение от усилията и необходимите ресурси, в най-кратки срокове извършителите да бъдат разкрити и изправени пред съда.

ОЩЕ ОТ РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

3 март 2021 | 21:09
Слово на президента Румен Радев на тържествената заря-проверка на пл. „Народно събрание“ по случай 143-ата годишнина от Освобождението на България

3 март 2021 | 12:12
Слово на държавния глава на паметника Шипка по случай отбелязването на 143 години от Освобождението на България