РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

2012-05-23 19:00:00

Росен Плевнелиев: 24 май е ден на българския стремеж към образование и усъвършенстване

Уважаема госпожо председател на Народното събрание,
Скъпи дейци на културата, просветата и науката,
Радетели на българската духовност,
Уважаеми представители на религиозните общности в България,
Ваши превъзходителства,
Уважаеми дами и господа,


Благодаря Ви, че дойдохте за да отпразнуваме заедно най-истинския, най-светлия български празник. Празникът на всички българи – малки и големи, празник, който отбелязваме повече от век и половина – Денят на великите Солунски братя, на славянските просветители, на светите равноапостоли Кирил и Методий. Празникът на създателите на първата българска и на първата славянска азбука – на Глаголицата и на Кирилицата, на която четат и пишат днес стотици милиони хора по целия свят.

Голямо признание за апостолската и културна дейност на светите братя Кирил и Методий е обявяването им от папа Йоан Павел II на 31 декември 1980 година за съпокровители на Европа. Те изиграват ролята на духовен мост между източните и западните традиции. Техният принос за изграждането на Европа, не само в рамките на религиозното общение, но и на гражданското и културното единение, е огромен. Чрез тяхното дело през вековете българите разпространяват духовността сред други народи, някои от които много по-големи от нашия.

Делото на светите братя укрепва българската държавност и помага за превръщането на царството на българите в една от трите велики сили по онова време в Европа. По този начин още тогава е определен европейският път на България – път на културен, духовен и социален просперитет. Българската писменост е един от ключовите фактори за съхраняване на културната идентичност на народа ни през вековете и за националното му пробуждане през Възраждането. Затова на днешния ден честваме съзидателното начало, градивната и творческа енергия на нацията, стремежът на поколения българи към образование и усъвършенстване.

Днешният празник е и ден на признателност към всички вас творци на българската духовност – учители, научни дейци, хора на изкуството, читалищното и музейното дело. Благодаря Ви, че изграждате модерна, просветена и успешна България.

Уважаеми дами и господа,

Няма българско сърце, което на днешния ден да не е изпълнено с радост, защото навред по земята където живеят българи, звучи един и същ възторжен завет и химн: “Напред! Науката е слънце”. Убеден съм, че и днес, и завинаги науката, книжовността и духовността ще трасират вярната посока за развитие на държавата и обществото ни.

Добре дошли и честит празник!


 

ОЩЕ ОТ РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

20 юли 2021 | 12:12
Слово на държавния глава в град Карлово по случай отбелязването на 184 години от рождението на Васил Левски

6 май 2021 | 09:09
Приветствие на президента Румен Радев по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия - 6 май