7 май 2014 | 11:11

Отличията „Джон Атанасов“ на Софийския фестивал на науката 8-11 май 2014 г.

Администрацията на Президента ще бъде партньор на четвъртото издание на Софийския фестивал на науката, който ще се проведе от 8 до 11 май на сцената на Театър „София“ и парка „Заимов“ в столицата. Едни от най-утвърдените български и световни учени ще извадят науката „на светло“, представяйки на достъпен език най-новите достижения в областта на генетиката, екологията, компютърните технологии и много други.

На 8 май от 16.00 ч. на сцена „Лаборатория“ Светлин Наков, носител на президентската наградата „Джон Атанасов“ за 2004 г., ще запознае публиката с „Професия програмист“ и образователния си проект „Софтуерен университет“.
 
На 11 май от 16.30 часа на сцена „Арена“ петима лауреатите на отличията „Джон Атанасов“ за последните години ще участват в заключителното събитие на фестивала „Завръщане в бъдещето“. Показвайки малка част от разработките си, младите учени ще ни открехнат вратата към един свят на ръба на познатото. Д-р Кормушев и д-р Ганчев ще ни демонстрират самообучение на роботи. С компютърната лингвистика и дигиталната революция в езика ще ни запознаят д-р Преслав Наков и д-р Ивелина Стоянова. Докторът по приложна биофизика Иван Димов пък ще покаже на публиката на фестивала технологии, които разчитат дистанционно физиологичното ни състояние и идентифицират десетки хиляди болестни ДНК-маркери.

Ако имате въпроси към участниците, може да ги зададете в Twitter с хаштагове #SofiaSciFest и #back2future.

Повече информация за Софийския фестивал на науката, както и пълната му програма, може да видите на сайта на Британския съвет в София.