20 май 2015 | 09:09

Започва конкурсът за Наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Републиката за 2015 година

От 20 май 2015 г. стартира ежегодният конкурс за връчването на Наградата на Президента на Републиката на името на световноизвестния изобретател от български произход Джон Атанасов създал първия цифров електронен компютър.
 
Наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Република България се връчва от 2003 г. насам на изявили се млади български изследователи в областта на компютърните науки в световен мащаб. Сред лауреатите на Наградата са настоящи ръководители на развойни звена на водещи изследователски институти и глобални частни компании в различни направления на компютърните науки, включително криптология, компютърна лингвистика, роботика.
 
В отговор на нарастващото значение на компютърните науки, дигиталните умения и предприемачество, към отличията „Джон Атанасов“ през 2012 г. беше учредена категория Грамоти „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“, за ученици, постигнали най-високи резултати в международни ученически състезания по информатика и информационни технологии и техните преподаватели.
 
През 2015 г. ще бъдат връчени отличия „Джон Атанасов“ в две нови категории:
 
- Грамоти „Първи стъпки в компютърните науки“, насочени към ученици и студенти във възрастовата група 12-22 г., постигнали високи резултати с авторските си проекти в национални и международни научни конкурси, и
 
- Грамоти „Джон Атанасов – за проекти с голям обществен принос“, които отличават индивидуални и екипни проекти, чиито създатели са под 35-годишна възраст, и които адресират въпроси с обществена значимост посредством компютърните технологии. Последната е отворена към стартиращи компании и самостоятелни проекти в частния, неправителствения и академичния сектор. 
 
Носителите на Наградата и Грамотите „Джон Атанасов“ се определят от комисия с участието на водещи учени и професионалисти в областта на компютърните науки.
 
Крайният срок за кандидатстване за отличията е 20 август 2015 година. Правилата за всяка от категориите и необходимите документи за участие в конкурса са публикувани на интернет страницата на Наградата. 
 
Допълнителна информация може да получите на тел. 02/92 39 106 и на е-mail: nagradajohnatanasoff@president.bg.