НОВИНИ

2017-10-05 18:34:00

На икономически форум във Варшава президентът Румен Радев призова полският бизнес да засили позициите си в България

Президентът Румен Радев представи днес във Варшава предимствата за инвестиции в страната ни на Полско-български икономически форум, в който участваха представители на 55 български и 170 полски компании. Заедно със своя полски колега президента Анджей Дуда, българският държавен глава потвърди готовността на институциите в двете страни да работят за по-добрата свързаност между България и Полша в интерес на гражданите и бизнеса.

 „През последните години България има стабилни икономически макропоказатели и нисък дефицит, както и предимство със своето стратегическо положение”, заяви държавният глава. Румен Радев подчерта, че от територията на България бизнесът може да получи бърз достъп и до пазарите в Близкия изток, Азия и Африка.

„Водещите кредитни агенции потвърдиха в началото на тази година стабилния краткосрочен и дългосрочен кредитен рейтинг на България. В нашата страна продължават да се изграждат индустриални зони със съответната инфраструктура и комуникации, както и технологични паркове“, каза Румен Радев и коментира, че това предоставя привлекателни условия за инвеститорите. „България провежда реформа в своята образователна система, повишава се квалификацията на човешкия капитал и имаме всички предпоставки да постигнем съвместни успехи”, допълни президентът.

В рамките на икономическия форум бяха подписани шест договора на стойност над 30 млн. евро и държавният глава изрази увереност, че това е поредна успешна стъпка в двустранното икономическо партньорство. „Длъжни сме да задълбочим сътрудничеството си, защото не само светът е глобален, а и предизвикателствата. За да бъдем конкурентноспособни трябва да обединяваме както усилията, така и възможностите си”, каза още държавният глава.

„Истински бизнес се прави там, където има интереси, но още по-добър бизнес се прави там, където има доверие. Между България и Полша има исторически обосновано доверие за създаването на ефективен бизнес”, подчерта още държавният глава. По думите на Румен Радев инициативата „Три морета”  дава възможност за всички държави от Източна Европа да подобрят свързаността си и да постигнат много по-интензивни контакти на бизнеса и гражданите.

Президентът покани и представителите на българския бизнес да се възползват от водещото място на Полша в редица сектори, не само за реализацията на инфраструктурни проекти, но и в областта на информационните технологии. 

Президентът Анджей Дуда отбеляза от своя страна, че българският бизнес може да реализира повече успешни проекти на полския пазар, както и съвместни партньорства за реализирането на общи инфраструктурни проекти. Като перспективни сфери на двустранното икономическо сътрудничество Анджей Дуда открои енергетиката, специализираната продукция и засилването на партньорството на малките и средните предприятия от България и Полша. „Желаем в по-голяма степен да увеличим иновативността и атрактивността на предлаганите от Полша продукти. Нови решения, приети от нови съвместни предприятия, биха увеличили атрактивността ни на българския пазар”, заяви още полският държавен глава. 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

18 октомври 2017 | 20:08
Преди 105 години в Гоце Делчев се сбъдна сънят на стотици хиляди българи да живеят в пределите на своята майка България. Днес камбаните на някогашния Неврокоп ни припомнят вълнението, с което са посрещнати първите български чети и части на нашата армия. Това заяви президентът Румен Радев, който взе участие в честванията по повод 105-годишнината от Освобождението на гр. Гоце Делчев.

18 октомври 2017 | 13:01
България възприема като важна отговорност предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз и като шанс да задълбочим и подобрим сътрудничеството си с партньорите си в общността. Това заяви президентът Румен Радев, който днес проведе работна среща с ръководителите на дипломатическите мисии на държавите членки на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство в България.

17 октомври 2017 | 18:06
Държавният глава Румен Радев призова българския парламент да подходи към противодействието на корупцията, осъзнавайки мащаба на проблема и надмогвайки конюнктурните лични и партийни интереси в името на България. След заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност на „Дондуков“ 2 Румен Радев още веднъж подчерта, че страната ни се нуждае от независим разследващ орган, който да разкрива, пресича и разследва корупционни схеми, защото корупцията не може да бъде преборена само с имуществени декларации и борбата с нея да се свежда до мерки за превенция.

17 октомври 2017 | 11:11
Национална политика за българите зад граница с цялостна и стратегическа насоченост, поискаха наши сънародници по време на разговора си с вицепрезидента Илияна Йотова в Будапеща. Срещата се състоя късно вчера в сградата на Българското републиканско самоуправление в Унгария.