НОВИНИ

2017-10-05 18:34:00

На икономически форум във Варшава президентът Румен Радев призова полският бизнес да засили позициите си в България

Президентът Румен Радев представи днес във Варшава предимствата за инвестиции в страната ни на Полско-български икономически форум, в който участваха представители на 55 български и 170 полски компании. Заедно със своя полски колега президента Анджей Дуда, българският държавен глава потвърди готовността на институциите в двете страни да работят за по-добрата свързаност между България и Полша в интерес на гражданите и бизнеса.

 „През последните години България има стабилни икономически макропоказатели и нисък дефицит, както и предимство със своето стратегическо положение”, заяви държавният глава. Румен Радев подчерта, че от територията на България бизнесът може да получи бърз достъп и до пазарите в Близкия изток, Азия и Африка.

„Водещите кредитни агенции потвърдиха в началото на тази година стабилния краткосрочен и дългосрочен кредитен рейтинг на България. В нашата страна продължават да се изграждат индустриални зони със съответната инфраструктура и комуникации, както и технологични паркове“, каза Румен Радев и коментира, че това предоставя привлекателни условия за инвеститорите. „България провежда реформа в своята образователна система, повишава се квалификацията на човешкия капитал и имаме всички предпоставки да постигнем съвместни успехи”, допълни президентът.

В рамките на икономическия форум бяха подписани шест договора на стойност над 30 млн. евро и държавният глава изрази увереност, че това е поредна успешна стъпка в двустранното икономическо партньорство. „Длъжни сме да задълбочим сътрудничеството си, защото не само светът е глобален, а и предизвикателствата. За да бъдем конкурентноспособни трябва да обединяваме както усилията, така и възможностите си”, каза още държавният глава.

„Истински бизнес се прави там, където има интереси, но още по-добър бизнес се прави там, където има доверие. Между България и Полша има исторически обосновано доверие за създаването на ефективен бизнес”, подчерта още държавният глава. По думите на Румен Радев инициативата „Три морета”  дава възможност за всички държави от Източна Европа да подобрят свързаността си и да постигнат много по-интензивни контакти на бизнеса и гражданите.

Президентът покани и представителите на българския бизнес да се възползват от водещото място на Полша в редица сектори, не само за реализацията на инфраструктурни проекти, но и в областта на информационните технологии. 

Президентът Анджей Дуда отбеляза от своя страна, че българският бизнес може да реализира повече успешни проекти на полския пазар, както и съвместни партньорства за реализирането на общи инфраструктурни проекти. Като перспективни сфери на двустранното икономическо сътрудничество Анджей Дуда открои енергетиката, специализираната продукция и засилването на партньорството на малките и средните предприятия от България и Полша. „Желаем в по-голяма степен да увеличим иновативността и атрактивността на предлаганите от Полша продукти. Нови решения, приети от нови съвместни предприятия, биха увеличили атрактивността ни на българския пазар”, заяви още полският държавен глава. 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

22 февруари 2018 | 17:05
Геополитическата роля и мястото на ЕС в света, докъде да стигне разширяването на съюза, функционирането му като съюз от равноправни държави, изключващ делене по оси – тези основни въпроси постави вицепрезидентът Илияна Йотова на конференцията „Всички пътища водят към Европа? Перспектива за федерален съюз“, организирана в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

22 февруари 2018 | 17:05
Основните положения на съвременния български конституционализъм, както и перспективи за неговото развитие, бяха във фокуса на срещата.

22 февруари 2018 | 14:02
„Уверен съм, че знанията и експертизата, които притежавате ще бъдат гарант за издигане авторитета на Военномедицинска академия и очаквам, че под ваше ръководство болницата ще бъде образец за качествени медицински услуги, прозрачност на решенията и финансова ефикасност“. Това заяви президентът и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев на тържествена церемония, която се състоя в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

22 февруари 2018 | 14:02
„Горди сме, че достоен и смел човек като Вас е пожелал да стане един от нас. Вие получавате правата на всеки български гражданин, където и да се намира по света. Както повеляват Конституцията на Република България и българските закони.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на официална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, на която връчи български документи за самоличност на Сафет Баличевац. Сръбският гражданин е един от участниците в спасителната операция след автобусната катастрофа в река Лим на 4 април 2004 г. Тогава загинаха 12 деца от Свищов.