НОВИНИ

2012-02-24 11:00:00

Президентът Плевнелиев започна „месец на политическите консултации”

В дневния ред на предстоящия в края на март Консултативен съвет за национална сигурност ще бъдат включени въпросите на енергийната сигурност и независимост и енергийната ефективност. Това стана ясно по време на срещата на президента Росен Плевнелиев със съпредседателите на Синята коалиция (СК) Мартин Димитров и Иван Костов. Срещата с политическото ръководство на Синята коалиция е първата в рамките на инициирания от държавния глава „месец на политическите консултации”.

Лидерите на СК запознаха държавния глава с политическите приоритети и инициативи на коалицията и подкрепиха намерението на президента да поставя редовно пред парламента вижданията си по актуални въпроси от национално значение. Като основни политически приоритети по време на срещата бяха откроени въпросите на енергийната сигурност и независимост, както и прозрачното и на базата на силен публичен дебат вземане на решения в енергийната сфера; реформата в системата на правораздаването; условията за ефективното функциониране на малкия и средния бизнес и защитата му от форми на господстващо пазарно положение; необходимостта от намиране на балансирано решение за източниците на финансиране на държавния дълг; административната реформа за подобряване на ефективността на публичната администрация и други.

Президентът Росен Плевнелиев и лидерите на Синята коалиция споделиха мнението за необходимостта от национален политически и обществен консенсус по задачите в стратегията България’2020, тъй като ангажиментите в дългосрочния документ ще бъдат следвани, договаряни и финансирани и от следващите правителства до 2020 година.

Президентът сподели още категоричната позиция против стъпки, които биха довели до хармонизиране на данъчната основа по корпоративното облагане в рамките на Европейския съюз. По думите му, данъчната политика за бизнеса е сериозно преимущество за България, което трябва да бъде запазено.

Президентът ще подкрепи идеята на Синята коалиция за мащабна кампания за повишаване на доверието на българските граждани, които биха могли да инвестират в държавни ценни книжа по примера на Италия и други европейски държави. По този начин гражданите могат да подпомогнат държавата в усилията й за постигане на балансирано решение за финансиране на държавните облигации с падеж в началото на 2013 година, като при това ще инвестират в инструменти с гарантирана доходност, подчерта президентът Плевнелиев.

От СК са подготвили свой проект на Закон за Националната разузнавателна служба, който ще предоставят на екипа на държавния глава, стана ясно още по време на срещата.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

9 май 2021 | 10:10
Днес отбелязваме две важни събития, променили завинаги съдбата на Европа и света. Излишно е да ги съпоставяме и да спорим кое от тях е по-значимо. Историята на европейското обединение ни учи, че то е постижение на прозорливите, които го изковаха върху все още димящите погреби на континента.

9 май 2021 | 10:10
Искрата на родолюбието, която разпали огъня на непокорството на въстаниците от 1876 г., освети нашия път към свободна, независима и достойна България. Това заяви президентът Румен Радев в словото си по случай отбелязването на 145-ата годишнина от обявяването на Априлското въстание в село Петрич, Община Златица.

8 май 2021 | 13:01
В съвместно обръщение по повод Деня на Европа президентите на страните-членки на ЕС поздравяват европейците и призовават за участие в дебата за бъдещето на Европа