ИНТЕРВЮТА

2017-04-18 16:02:00

Интервю на вицепрезидента Илияна Йотова за предаването "Здравей България" на Нова телевизия

Водещ Анна Цолова: Първо, малко личен въпрос. Как сте, свикнахте ли тук с работата в тази голяма сграда? По-различно ли е от Европейския парламент или поне по-тихо, това забелязах?

Илияна Йотова: Добро утро и „Христос воскресе!“ Светли празници на всички български граждани!

Нямах много време да свиквам, тъй като ние сме първата президентска двойка, която влезе в тази сграда и веднага след това трябваше да има служебен кабинет и избори в България. Всеки започна да работи това, което му е работата. Аз искам да благодаря специално чрез Вашето студио на г-жа Попова. Заварих от нея един чудесен, смазан механизъм, екип, който много ми помогна в първите крачки. И мисля, че се справям.

Водещ Анна Цолова: Предполагам, че сте с Ваш екип, с хора, които познавате и сте работили. Не сте се възползвали от екипа на г-жа Попова.

Илияна Йотова: Напротив. В личния ми кабинет дойдоха хора, с които аз работя години наред – и в Брюксел, и в България, с които си имаме пълно доверие. Сред тях са млади хора - експерти, с много енергия. Но, разбира се, залагам и на професионализма, на капацитета на екипа, който заварих от г-жа Попова.

Водещ Анна Цолова: Изкушавам се извън сценария и плана, който си бях подготвила за това интервю, малко да излезем, може би не е толкова вицепрезидентски въпрос, но като човек и като гражданин да ми кажете какво мислите за това, което стана на магистрала „Тракия“? Независимо, че става въпрос за журналисти, макар думата „журналист“ и думата „Нова телевизия“ да ги е спасила от по-сериозен побой, наши колеги, които бяха нападнати по безподобен начин. Все още не знаем имената и не сме виждали лицата на биячите, но не знам защо четвърти ден и прокуратурата, и МВР не желаят да ги покажат.

Илияна Йотова: Ани, признавам си, че когато чух тази новина, първият ми въпрос беше „Пак ли?“. Съвсем неотдавна имаше подобни „събития“ по нашите магистрали и по нашите улици. Тогава имаше много сериозни репортажи в българските медии и уж бяха взети мерки. Оказа се, че целият този шум, който беше преди няколко месеца, като че ли не е дал никакъв ефект, като че ли никой в момента не е застрахован от това да му се случи същото на пътя, както на колегите от Нова телевизия.

Нека да проследим заедно мерките, които ще бъдат взети. Според мен трябва да има пълна прозрачност за това, което се случи на магистралата – кои са тези хора, защо и в крайна сметка какви ще бъдат наказанията? Аз ви уверявам, че в нито една европейска страна подобен инцидент, независимо дали става въпрос за журналисти, за хора, които пътуват в страната, няма да бъде наказан веднага. Има си, знаете, различни съдебни процедури за бързо производство, за хулиганство и другите европейски държави са безкомпромисни. Надявам се, че в България ще дочакаме в този момент да бъде същото.

Водещ Анна Цолова: Това ще е знак към всички граждани и тяхното спокойствие, защото в момента мисля, че подобни събития не осигуряват спокойствието на живеещите и пътуващите в България.

Илияна Йотова: Така е, притеснително е още и това, че едва ли не тези хора са спрени от думите на колегите от Нова телевизия, които са казали, че са журналисти. Сигурно някъде дълбоко в подсъзнанието това е заработило. А какво остава за всички нормални български граждани, които пътуват?

Водещ Анна Цолова: Това е въпросът. Дали нападнати, които не могат да изкрещят „Ние сме журналисти, работим в Нова телевизия, няма да пострадат много по-тежко от случилото се на колегите ни. Дотук с тази тема. Ние, разбира се, в рамките на предаването ще продължим с нея.

Това, което става в Президентството и взаимоотношенията със служебния кабинет ? Вчера служебният премиер Огнян Герджиков е дал интервю, в което не крие, че има търкания и искри между тази сграда и отсрещната сграда – опит за натиск, несъответствие на мнението, волята на единия май е по-силна от волята на другия. Така ли трябва да бъде?

Илияна Йотова: Аз няма да коментирам в никакъв случай емоционалните нагласи нито на министър-председателя, нито на служебния кабинет. За мен най-точната оценка ще бъде, когато чуя целия отчет за работата през тези няколко месеца на служебното правителство.

Беше важно да се проведат честни, нормални, спокойни избори в страната. Тази задача за мен е изпълнена. Не се явявам адвокат на никого – нито на служебния кабинет, нито на министър-председателя. Трябва да признаем, че от много време насам в България не беше спокойно по време на тези избори - това, което се случи на границата, опитите за намеса от различни страни, тези неприятни сцени, които се получиха. Можеше да стане, както казваме ние българите, белята още по-голяма. Това не беше допуснато. Те издържаха този изпит.

Водещ Анна Цолова: Макар че бяха обвинявани, че са оставали блокадата на българската граница да продължи с часове, само и само да могат да се наиграят, както се казва, политическите сили на границата ?

Илияна Йотова: Така е, но от друга страна пък валяха обвинения, че, видите ли, взетите мерки са били недостатъчни, трябвало е да бъдат по-строги. Самият факт, че летят коренно противоположни обвинения, означава, че до голяма степен са си свършили работата. Пак казвам, напрежението беше овладяно и това беше важно и за начина, по който се проведоха изборите в страната.

Водещ Анна Цолова: Имало ли е натиск от президента Румен Радев към кабинета на Огнян Герджиков по отношение на т. нар. Закон за уседналост, който ограничава, направо забранява на българите в чужбина да гласуват?

Илияна Йотова: Доста неща се наговориха покрай тази тема. Натиск няма, има идеи. Никой не харесва това, което се случи по време на изборите. Още по-малко може да се одобри идеята, че веднага след като приключиха изборите, сякаш политическите партии и участниците в изборите забравиха онова, което говориха през цялата кампания. Забравиха своите страхове и някак си конфигурацията сега в парламента е по-важният въпрос отколкото рисковете, които стоят пред страната. Президентът Радев каза на глас неща, които си мислят всички български граждани и имаше смелостта да го обяви. Да, може би Министерството на правосъдието е надвишило своя капацитет, обличайки го в конкретни законови текстове, публикувани на страницата на министерството. Вижте, нали сме наясно, че каквото и да направи един служебен кабинет, в момента, в който се формира Народното събрание, депутатите ще преценят дали да приемат идеята или не.

Водещ Анна Цолова: Тъкмо затова се чудеха всички защо е тази енергия за производство на закон, за публикуване?

Илияна Йотова: Ами знаете ли, енергията, както винаги се случва в България, отиде повече в парата и в това дали някой е имал правото да има идеи, което е абсурдно, съгласете се, дали някой е направил текст или не е? Всъщност цялата дискусия трябваше да бъде по същество, защото България има този проблем. И самият факт, че имаше такава огромна дискусия в българското общество, че даже заваляха и конкретни идеи какво да се прави, означава, че това е гореща тема и тя в никакъв случай не трябва да бъде забравена.

Водещ Анна Цолова: Вашето мнение какво е – трябва ли да имат право на глас българите в чужбина?

Илияна Йотова: Да, категорично. Аз мисля, че и текстът на Конституцията е достатъчно ясен в това отношение.

Водещ Анна Цолова: Но текстът на правосъдното министерство - твърди се, всъщност, изготвен тук, в тази сграда, казва обратното.

Илияна Йотова: Този текст не е изготвен в тази сграда. А какво казва правосъдното министерство, нека да го оставим да говори министерството. Аз бях доста втрещена от факта, че Министерството на правосъдието на практика не заговори.

Водещ Анна Цолова: Да, имаше мълчание.

Илияна Йотова: За мен по-важен е другият въпрос, който очевидно не е решаван с години - именно правата, съдбата и начинът, по който гласуват българите в чужбина. В момента дори не е сериозно като страна член на Европейския съюз, да не знаем колко са нашите граждани, които живеят навън. Да, ясно е, че има българи по произход. Да, знаем, че има т. нар. стара емиграция в страни като Канада, като САЩ, Западна Европа. Да, знаем, че сега в момента има нова такава. Но колко от тях имат правото на глас, как се формират тези права, как се правят избирателните секции, има ли активни списъци или това са някакви стари регистрации ? Заговори се и когато така избуя темата и за мажоритарния вот. Спомняте си, че тогава се говореше за отделни избирателни райони. Всичко това в момента е на масата.

Слава богу, не се очертават скоро избори в страната. Нека спокойно и гражданското общество, и специалистите, и юристите, и парламентът да си кажат своето мнение, защото проблем има.

Водещ Анна Цолова: Около драмата, която беше истински политическа и не само политическа драма с уседналостта и желанието на президента българите в чужбина да не могат да гласуват заради гласовете от Турция, мисля, че стана ясно това, се появи и думичката импийчмънт – отстраняване на Румен Радев, даже се заговори какво би станало, ако Илияна Йотова стане президент, ако бъде отстранен титулярът.

Илияна Йотова: Вижте, това са несериозни неща, но тъй като въпросът Ви съдържаше една констатация, аз не бих се съгласила с нея. Нито за секунда в идеята на президента Радев нямаше забрана за гласуване навън. Нито в един момент. Още повече, знаете добре, че откакто България е член на Европейския съюз, действат съвсем други правила. Но факт е, че в няколко закона трябва да има промени. Почти три месеца съм вече тук, в този кабинет, занимавам се с българско гражданство – закон, който кореспондира и със Закона за българите в чужбина, и със Закона за чужденците, има хоризонтални недоразумения в тези закони, които трябва да бъдат отстранени.

Водещ Анна Цолова: Как може да стане – хем заплахата, които всички твърдят, че идва от Турция, да бъде ограничена и неутрализирана в тази й част, хем българите в чужбина да имат право да гласуват? Как се пресичат тези две тези?

Илияна  Йотова: Това, на което се натъквам напоследък и за което специално ще имам дискусии с водещи юристи в страната, е неустановеното докрай гражданство на хора, които гласуват в нашата южна съседка, гласуват на наши избори – възстановено, наследено, гражданските регистрации, адресите. На този етап съм склонна да вярвам на онези специалисти, които казват, че крайно време е да има т. нар. активна регистрация. Без това не можем да минем.

Водещ Анна Цолова: Навсякъде?

Илияна Йотова: Навсякъде. Разбира се, демократично да се даде достатъчно време преди едни избори това да бъде извършено както в Турция, така и във всички останали страни, в които има големи български диаспори, както има в Западна Европа.

Общата ни политика като държава трябва да бъде привличането на българските граждани, а не чрез административни мерки, чрез забрана да се гласува, да се отблъскват от страната. Това не е нормално.

Десет години в Европейския парламент имах възможност да наблюдавам какво правят другите страни в Европа със своите граждани, които не живеят на тяхна територия. Вземете една Полша. Няма да забравя никога какво костваше на моите колеги евродепутати поляци да направят полския език матуритетен език. Това, което в момента искаме и за българския език, за да има мотивация в младите хора в Европа да учат български език. Тези, които са от български произход, защото той ще им носи допълнително точки, когато кандидатстват за висше образование.

И едновременно с това се натъкваме на невероятни парадокси. В сърцето на Европа, в Брюксел, ние сме единствената държава, която няма свой културен институт. Това не е ли парадоксално?! Вече десет години сме член на Европейския съюз пък дори мисля, че още в момента на подаване на молбата за членство тези неща е трябвало да бъдат уредени.

Ние говорим за изселниците ни в Турция, за това кой как може да гласува там, дали има външно влияние, което безспорно го има. А знаете ли например, че в Турция има едно единствено българско училище и то е към църквата в Истанбул. Тоест, ние работим ли с тези хора, искаме ли те действително да бъдат български граждани с език, култура, самосъзнание?!

Водещ Анна Цолова: Различни партии работят, преди основно ДСП, сега се включи и ДОСТ.

Илияна Йотова: Работят обаче и други партии, в други страни, но се работи повече на тема фактическо гражданство без българско самосъзнание. Казвам много драстични думи, но това е точно така.

Водещ Анна Цолова: Очевидно темата е отворена и ще продължи да бъде коментирана и от Народното събрание, което утре ще заработи.

Илияна Йотова: Слава Богу, че се отвори темата. Разбира се, президентът можеше да има и друг вариант. Ей така отново затворена тема, в кабинетите, при затворени врата да се дискутират някакви промени, далеч от погледа на българското общество. Очевидно, той избра другия вариант – открито и прозрачно, така, както обещаваше на българските граждани. Независимо, че може да се носят негативи, аз смятам, че това е добрият вариант за един държавен глава.

Водещ Анна Цолова: Темата Турция. Референдумът в Турция победи, но с много малко. Изненадващо, като че ли за всички наблюдатели, с много малко. Какви са ходовете на България, на българската държава, оттук насетне? Става ли Турция опасна за България държава? Опасен ли е Ердоган с неговата власт, която ще бъде концентрирана буквално от утре в ръцете му?

Илияна Йотова: Безспорно, че е опасно, когато се концентрира толкова много власт - не само президентската, изпълнителната, но и съдебната. Това е много страшно за една държава. Зависима е и законодателната власт. Но тази малка разлика в процентите „за“ и „против“ раздели държавата на три. Вижте големите градове – Измир, Истанбул и Анкара, преобладаващо противници на референдума и противниците на тази абсолютна власт. По-бедната част от Турция, вътрешността на Турция, гласува твърдо за тази власт. И разбира се югоизточната част, където са кюрдите, които естествено също не поддържат Ердоган. Само по себе си това жестоко разделение на страната залага бъдещи конфликти.

Много внимателно трябва да се проследят следващите стъпки на г-н Ердоган. Ще прозвучи малко провокативно, но смятам, че ролята на страната ни нараства. Тя нараства тук, в тази част на региона, нараства в европейски мащаб и в международен също. И ще кажа с по едно изречение защо. България трябва да засили своята активна политика в югоизточната част на Европа, защото сме единствената стабилна страна в целия регион. Вижте какво става в съседна Македония, вижте какво става в Сърбия, вижте сега какво става в Турция.

Преговорите с Турция не могат да се водят само от европейските институции и от големите страни като Германия. България трябва да са намеси активно.

Водещ Анна Цолова: Изобщо има ли път Турция към Европейския съюз ?

Илияна Йотова: Според мен не. Ердоган обяви вчера, че следващият референдум ще бъде за смъртното наказание, който той вероятно ще спечели. Знаете, че това е една червена линия, която отказва „по елегантен“ начин Турция от присъединяването й към Европа. Този процес върви от 2005 г., 16 глави са затворени. Очевидно, на средата на пътя Турция ще се откаже от европейското си членство. Самата тази авторитарна  и абсолютна власт, която става с тези 18, мисля,  поправки в Турската конституция, вече говори за един друг тип управление. Години наред Турция беше своего рода модел, даже се говореше за „турски модел“, където съжителстваха ислям и демокрация, такава каквато от 23-та година на миналия век прокламираше Ататюрк. Така че, страна, която е член на НАТО и е 15-ата икономика в света, ще видим сега оттук нататък как ще се развива.

Водещ Анна Цолова:  В България, бъдещото управление се очертава да бъде от премиер, който се отнася меко към Турция, включително беше поздравен от турския премиер за празниците и за победата. Дано да не бъркам, но мисля, че имаше обаждане и контакт между бъдещия премиер и настоящия на Турция, бъдещия български, и две, даже три формации, които са много много остро насочили политическите си дула към Турция. Как точно България трябва да се държи и как точно тези формации ще могат заедно да проправят пътека на взаимодействие с Турция? Ние сме съседи.

Илияна Йотова: Ако тръгнем от общата им програма, която беше публикувана в навечерието на великденските празници, аз нямам отговор на този въпрос. Много бяха крайни мненията от една страна на партии в тази коалиция, на политическа партия ГЕРБ, на водещата партия, предстои да видим как ще бъдат уредени.

Но вижте, какъвто и да е злободневният въпрос вътре в България, каквато интрига да има между политическите партии, България трябва да следва в отношенията си с Турция изцяло европейската политика. И едновременно с това да поставя много сериозни условия там, където им е мястото, на европейска сцена, защото ние сме гарант за сигурността на външната граница на Европейския съюз. И който в Европа не го е разбрал досега, трябва да го чуе. Може би имаме вина и самите ние, защото не сме го казали на достатъчно висок глас и конкретно.

Водещ Анна Цолова: Поздравихте ли Бойко Борисов за победата на изборите?

Илияна Йотова: Разбира се.

Водещ Анна Цолова: Обадихте се, чухте се с него?

Илияна Йотова: Не, написах му съобщение. Те бяха в Малта тогава.

Водещ Анна Цолова: А имате ли отговор на въпроса защо БСП не спечели изборите, защото в последния месец на предизборната кампания се държеше като победител, в социологическите агенции казваха това ?

Илияна Йотова: А може би точно това изигра една много лоша роля в тези избори, именно прекаленото самочувствие. Но, знаете ли, сигурно щях да бъда по-добър събеседник в това отношение, ако бях през цялото време в предизборната кампания. Много е важно да видиш в една такава ситуация като говориш, как реагират хората. Малко преди това ние с г-н Радев преминахме тази кампания. Знаехме онова, което хората приемат, което не приемат. Знаехме кое беше достоверно. И онова, което хората вече за 27 години просто не вярват и не чуват.

Така че, сигурно щях да бъда по-добър събеседник и по-добър оценител в случая. Но не съм била на заседанието на Националния съвет, за да чуя различните мнения. Безспорно е, че БСП постигна един много сериозен резултат на тези избори в сравнение с предишните. Оттук нататък добрата, конструктивната и разумната опозиция, смятам, че е печелившият вариант.

Водещ Анна Цолова: Често ли си говорите с Румен Радев? Засичате ли се по коридорите тук, в тази голяма сграда? Спомням си едно от последните интервюта на предишния президент Росен Плевнелиев. Той каза – една година не сме си говорили с Маргарита Попова. Вие?

Илияна Йотова: Напротив, говорим си много често и тогава, когато г-н Радев трябваше да ходи на съветите в Европа. И тогава, когато се взимат решения от страна на президентската институция. Винаги съм насреща, когато трябва да дам някакъв съвет.

Водещ Анна Цолова: А търси ли съветите Ви? Защото Вие в тази двойка сте по-опитният политик.

Илияна Йотова: Даи аз често търся неговите съвети. Той има едно невероятно качество. Това, че не е изкушен точно от тази политическа конюнктура и от това, което политиците говорят 27 години. Той стои доста по-твърдо на земята. Има доста по-реална преценка за нещата, отколкото тези, които се занимават дълго време с политика.

Дадохме си дума, че никога няма да допуснем отношенията между президент и вицепрезидент, да бъдат такива, каквито са отношенията между президент и вицепрезидент през всичките тези години след 1989 г., защото ние сме екип Вярваме в екипното начало. За мен поне винаги нещата могат да се решат в диалог, сблъсък на конкретни и различни гледни точки, но позицията ни ще бъде обща.

Водещ Анна Цолова: Грешки и гафове отчитате ли си, щом ще сте екип?

Илияна Йотова: Дори във Вашия екип съм сигурна, че си отчитате грешките и гафовете.

Водещ Анна Цолова: Правим го ежедневно.

Илияна Йотова: Така че, това са съвсем нормални човешки отношения. И смятам, че това е част от залога за успеха ни.

Водещ Анна Цолова: Добре, благодаря Ви. Днес как ще протече денят Ви?

Илияна Йотова: Точно когато тръгне Вашият екип, ще се занимавам с една огромна част от преписките за помилванията. Колкото формално да Ви звучи, зад тези папки и листа стоят човешки съдби и това е много важно. Искам специално да Ви кажа, че направихме един много сериозен конкурс сред млади хора юристи в страната, които ще дойдат на стаж. Те са вече на стаж тук при нас, занимават се много съвестно. Искам максимално да отворя вратите на тази сграда, това не е непристъпен замък, това е институция, която работи за българските граждани.

Водещ Анна Цолова: Започвате днес с делата Ви по помилването.

Илияна Йотова: Да, веднага след Великден.

Водещ Анна Цолова: Пожелавам Ви успех! Лек ден и лека и успешна работа!

Илияна Йотова: Благодаря, и на Вас !