ИНТЕРВЮТА

2017-10-12 19:38:00

Интервю на президента Румен Радев за предаването „Още от деня“ на БНТ - I част

  
Водеща Аделина Радева: Добър вечер. Вие сте с „Още от деня“ – предаването за политика, анализи и коментари. Наш гост е президентът на България Румен Радев. В началото бих искала да уточня, че интервюто е записано по-рано днес, защото след часове предстои пътуване на държавния глава до Азербайджан. Добър ден, господин Президент. Ще потече ли азерски газ към България. От години се говори за това, водят се разговори, оказа се трудно. Досега нямаме резултат. А такива са очакванията от визитата.

Румен Радев:
Не считайте, че от тази визита веднага ще потече азерският газ. Но поддържането на добри политически контакти е необходимо условие това да се случи при съответните, разбира се, икономически обстоятелства.

Водеща: Да се върнем у нас. В началото на седмицата заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност беше разпуснато поради липса на кворум. Заговори се за бойкот. Премиер Бойко Борисов опроверга такова твърдение и такова намерение. Вие как определяте това, което се случи?

Румен Радев:
    Според мен самият факт, че политици напуснаха преждевременно участието си в заседание на форум, където трябва да участват по закон, е показателен. Абстрахирам се, разбира се, от мотивите. Те за мен не са важни, защото законът трябва да се спазва. Допълнително важността на темата, която е чувствителна за нашето общество, подсилва подозренията за бойкот у много наблюдатели. След като темата за борбата с корупцията е приоритет на нашето общество, тя трябва да бъде приоритет и на нашите политици, независимо от ангажиментите им.

Водеща: Ще говорим специално по темата за корупцията, но преди това, имахте ли Вие предварителна заявка за тези закъснения и за това наложително отсъствие от края на заседанието, така че да съобразите тази програма?

Румен Радев:
Искам да кажа, че дейността на този Консултативен съвет е регламентирана в закон и правилник. Там са ясни сроковете докога се изпращат писма, докога се уведомява за темите, каква обратна информация се получава. Проблемът дойде, че няколко от участниците обявиха, че ще напуснат по време на самото заседание и го направиха преждевременно, без предварително уведомяване. Аз силно се надявам, че в бъдеще такива случаи няма да има.

Водеща: Председателят на Народното събрание Димитър Главчев Ви призова да разсекретите стенограмата от това заседание, ако смятате, че то е било бойкотирано и че има нещо нередно. Ще го направите ли, ако това ще успокои участниците в този форум?

Румен Радев:
Мисля, че загубата на кворум не е резултат от дискусията, а е резултат от това преждевременно напускане без предварително уведомяване. И в случая стенограмата няма нищо общо със загубата на този кворум.

Водеща: Казвате, че темата за корупцията е много чувствителна и оправдано вълнува обществото, но тази тема ли предизвика такива реакции. Да го кажа с прости думи – въпросът кой контролира органа за борба с корупцията ли е проблемният казус?

Румен Радев:
Първо, искам да кажа, че темата е конфликтна. И моята роля като възглавяващ този съвет, е не да търся някакво механично обединение на два проектозакона – на управляващи и на опозиция, а по-скоро да търся обединение около принципи и насоки, които да са в интерес на обществото. Иначе философията на управляващите залага на превенцията и на пасивни форми за борба с корупцията – основно имуществената декларация. В мотивите, с които този закон се внася в парламента, ясно е записано, че държавната политика по противодействие на корупцията няма за цел възмездие, а възстановяване на справедливостта в обществото. И още, че с отнемането на незаконно придобито имущество се възстановява справедливостта в обществото, независимо от наказателното преследване.

За мен едно такова разбиране би свело корупцията до някаква игра. Играеш докато те хванат, после връщаш и после пак можеш да играеш. Или пък къташ парички и един ден, когато не заемаш висока държавна длъжност, ти автоматически изпадаш извън този закон, не подаваш вече имуществена декларация, пазарът за теб е открит - луксозни къщи и апартаменти, коли, каквото си поискаш. Отнемането на незаконно придобито имущество е задължително, но абсолютно недостатъчно условие, ако искаме да имаме ефективност в тази борба. И ако залагаме на превенцията, това не е решение, защото корупцията у нас не е проблем на бъдеще време. За да имаме ефективна борба с корупцията, трябва да има наказателно преследване на сегашни и бивши корупционни деяния. Не можем да разчитаме в борбата с корупцията на самопризнания в имуществени декларации. Това няма как да пресече корупционните престъпления, които се вършат сега. Това няма как да разкрие моделите, схемите и гейтовете. За това трябва активно разследване и разбира се наказателно преследване.

Водеща: Да, защото темата е комплексна, тя е много дълбока и голяма. Всички знаем за това и има две страни, най-общо казано, в този разговор – темата за разследването и акцента, който да пада там; темата за превенцията. Като че ли от това, което чух, слагате акцента на разследването. Това, около което се обединява и БСП в своите предложения.

Румен Радев:
Аз слагам акцента на всеобхватни ефективни мерки за борба с корупцията. Тук трябва да има и превенция, трябва да има и разследване. Не може да се пренебрегва една от тези страни.

Що се отнася до въпроса кой да назначава ръководството на този орган, за мен е ясно едно. Не може парламентарното мнозинство да излъчва едновременно и правителството, и ръководството на този орган. Вие как мислите? Ще разследва ли това ръководство собствените си министри, министрите на това излъчено мнозинство? Очевидно това ще стане много трудно.

Водеща: А трябва ли да има там някакъв компромис в решението. Например, склонен ли сте на вариант председателят на антикорупционния орган да се гласува от Народното събрание и да се утвърждава от президента?...

Румен Радев: 
Това вече са различни хипотези. Те предстои да се изясняват най-вече в парламента. Но искам да заявя много ясно, че назначаването на ръководството на този орган за мен не е самоцел. Бих приел да назначавам това ръководство само при положение, че органът има ясно изразени разследващи функции и капацитет да ги упражнява.

Водеща: Как ще наречете с две думи напрежението между Вас и управляващите? То напрежение между президент и премиер ли е или между президент и ГЕРБ, така да го кажем.

Румен Радев:  
 Напрежението трудно може да се скрие, дори когато се забранява да се произнася името на президента. Но, виждате, че срещу президентството беше хвърлена цяла парламентарна комисия. Правят се безскрупулни внушения за лобизъм и корупция. Но виждате, че никой не смее да излезе и открито да предяви обвинения, защото знае, че те ще бъдат развенчани в съда.

Водеща: Имаше един такъв опит, който…

Румен Радев:
    Имаше най-различни опити, но аз оценявам посредническите усилия на премиера. Но е очевидно, че той много трудно може да надвика собствените си съпартийци.

Водеща: Питам се, коя линия на напрежението е по-голяма – по тази, която се занимава с темата за антикорупционния орган, или по тази, която се занимава с темата за ….

Румен Радев: 
Те нещата са свързани. Ако следите изобщо как се разви ситуацията, атаките станаха изключително остри в момента, в който аз казах, че няма политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта. И когато особено стана ясно това предложение, че може и президентът да назначава ръководството на този антикорупционен орган.

Но искам да кажа нещо друго, важно според мен, свързано и с тези атаки. Както виждате, с една завидна страст и борбеност група депутати се хвърлиха да бранят народната пара – милиард и половина лева за самолети. Забележете, неизхарчени. Нито една стотинка от тях не е изхарчена. И логично си задаваме въпроса: защо същите борци, защитници на парите на народа, не направиха една анкетна комисия за 2 млрд. похарчени за саниране, при множество сигнали за нередности, не от вчера. И както се оказа в последните дни от одита на Сметната палата, при грубо нарушение на финансовата дисциплина, на Закона за публичните финанси. При три до четири пъти завишени цени, при липса на контрол на вложените материали, на сключваните договори, на качеството. Никога не е късно да се направи една такава комисия. Аз го очаквам. Мисля, че не само аз.

Водеща: Ще Ви върна на отношенията Ви с премиера, защото те са важни и ни занимават в последно време, за доброто и лошото ченге в ГЕРБ заговорихте. Има ли наистина, смятате ли, че има напрежение между Вас и Борисов? Бихте ли го изчистили в един мъжки разговор…?

Румен Радев: 
Мога да кажа, че има съвсем коректен и работен диалог между мен и премиера Борисов и с много от неговите министри. Но това няма как да снеме отговорността му за собственото му мнозинство и неговото поведение. Иначе, пиесата за доброто и лошото ченге, за добрия премиер и лошото му мнозинство е със сценарий, който не приемам. Разбира се, че аз съм готов да се срещна с премиера Борисов за изчистването на всички тези неща, но при ясни условия. Първото, това е, че не може да има разбирателство в името на корупционния комфорт. И второто е, че трябва да е много ясно кой и какво говори от името на властта.

Водеща: Така ли би се схванало едно помирение в този момент според Вас? Има такава гледна точка, че в името на корупционния комфорт би се случило това.

Румен Радев:
  Аз казвам, че няма да приема корупционния комфорт при никакви обстоятелства. Иначе да, трябва институциите да работят поне помежду си.

Водеща: От тази гледна точка смятате, че е по-здравословно това, което се случва в момента, включително и за държавата? Едно напрежение, но здравословно.

Румен Радев:
Държавата трябва да реши един огромен проблем. Това е корупцията по високите етажи на властта. Това е видно от всички доклади, които идват отвън, но да ги оставим тях. Това е видно от статистиката. Има ли до момента осъден за корупция от високите етажи на властта?

Водеща: Изчистихме донякъде това, което се случва между Вас и ГЕРБ. Премиерът след Консултативния съвет за национална сигурност само Корнелия Нинова остана при Вас, което ми дава повод да Ви попитам какви са отношенията Ви с БСП?

Румен Радев
: Какво разбирате остана…

Водеща: Остана най-дълго, останалите си тръгнаха.

Румен Радев:
Не, не съм се виждал изобщо с г-жа Нинова след като свърши Съветът. Не, не съм се виждал с никой след Съвета.

Водеща: Вероятно аз съм се заблудила в такъв случай.

Румен Радев
: Категорично не съм оставал с никой от тези участници и те могат да го потвърдят.

Водеща: Това беше повод да Ви задам въпроса за отношенията Ви с БСП.

Румен Радев
: Тези отношения мисля, че са безкрайно ясни. Те са ясни още в хода на кампанията. Аз многократно заявих какви са ни отношенията и какво наистина ни свързваше в тази кампания.

Водеща: Има ли такова нещо като преливане на рейтинг да речем от Вас към БСП, в обратния смисъл?

Румен Радев:
Не се занимавам с рейтинги и най-вече с тяхното преливане. Това е работа на социолозите. Нека им оставим свободно пространство да маневрират.

Водеща: Казахте, че няма да позволите на посланици да се месят в избора за изтребител, но като сме част от Северноатлантическия пакт, дали този избор не е предопределен?

Румен Радев: 
  В никакъв случай не е предопределен. И тук има едно много сериозно внушение на лобисти. Мога да гарантирам категорично, че тези три типа самолети, които останаха на конкурса, отговарят и покриват минималните военни изисквания и изискванията за съвместимост на Алианса. Всичко друго е спекулация. Защо тогава наистина ще правим тези конкурси, ако те не отговарят на тези изисквания. И трябва да търсим оптималното, а не предубедено решение. И мисля, че тук управляващите демонстрираха една въпиюща некомпетентност по въпроса. Защото те даже се отметнаха и от собствените си подписи за процедурите за избор на този самолет като срокове и като условия. Но учудващо за мен са техните стремежи и желания да се изявят в различни области от целия този процес. Никой не иска от тях да бъдат експерти по съвременна сложна авиационна техника и по способите за използване, въпреки че учудващо за мен, те се навират точно там. Но те трябва да имат минимални познания по процеса на избора, който наистина е доста сложен, по всички законови уредби, които го регламентират, по принципите на проектното управление. Защото това не е да провеждаш процедура за водния цикъл в Добрич или поредния лот на магистрала „Хемус“. За последните години това е една изключително интензивна работа и срещи на различни експерти. Това е един изграден процес в съответствие със съвременните европейски и световни стандарти. Те това не можаха да разберат. Това не е махленска тема.

Що се отнася до посланиците, абсолютно не приемам те да изказват мнение за работата на българските институции, особено когато представляват заинтересована страна.

Водеща: Взехме повод от изказването на посланик Ерик Рубин, но все пак, това технически или политически въпрос е – изборът на изтребители. Защото ако отговорим на този въпрос, вероятно отговаряме и на другия.

Румен Радев:
    И технически, и политически. Най-важното е да се намери балансът, да има яснота за какво е техническата експертиза, военната експертиза и как се взема политическо решение. Мога да ви дам пример от цивилизовани държави, например в Швейцария. Там военната експертиза класира самолетите първи, втори и трети. Политиците казаха благодарим ви, оценяваме високо вашите усилия и вашата безпристрастност. Но политическите и икономическите интереси на страната налагат да вземем самолет № 3, защото индустриалното сътрудничество, което се предлага, е важно за държавата като цяло. Ето това е честният, откритият подход. При нас, за съжаление, не става така. При нас когато това, което изкарат като резултат експертите от една прозрачна, равнопоставена процедура, обективна процедура, ако то не съвпадне с мнението на политиците, те започват веднага да обвиняват хората с пагон и да връщат процедурите и да ги притискат явно, докато хората с пагон извадят тяхното решение. Не отива да се криеш зад гърба на другите. /.../

/Втора част/