ИНТЕРВЮТА

2017-12-16 15:16:00

Интервю на президента Румен Радев за предаването „Годината“ на Дарик радио - I част

Водещ Кирил Вълчев: Румен Радев – президент на България, политик на годината в класацията на Дарик радио през 2016 г., една от водещите пет номинации през тази година за „Политик на годината 2017“. Румен Радев – в студиото на „Годината“. Здравейте, г-н Радев.

Румен Радев: Здравейте.

Водещ: Коя е думата на 2017 г.?

Румен Радев: Много ми е трудно да обхвана една такава динамична година с една дума.

Водещ: Помните ли какво казахте преди година, че очаквате да бъде дума на 2017 г.?

Румен Радев: Истината.

Водещ: Истина казахте.

Румен Радев: Говорихме и за постистината.

Водещ: Постистината беше 2016 г.

Румен Радев: 2016 г., така е.

Водещ: Какво излезе накрая от тази година, коя дума?

Румен Радев: От тази година според мен, ако погледнем и в историята на човечеството, прогресират онези народи, които се борят, които се борят за свобода, за независимост, за достойнство, за икономически и социален напредък. Така че моята дума е борба. Борба за истината, борба за достойнството, за справедливостта. Бих искал, разбира се, да мога да я перифразирам и с някоя друга дума, като прелом, като оптимизъм, като победа, но мисля, че няма да е точна. Аз искам да благодаря на всички онези българи, които продължават да се борят, които не са се примирили и които не капитулират пред проблемите.

Водещ: Впрочем, битките на Румен Радев е едно от петте водещи събития, измежду които избирахме „Събитие на 2017 г.“ Според вас кое е събитието на 2017 г.?

Румен Радев: Според мен, когато говорим за решаване на проблемите в обществото, много трудно е да кажем, че с едно еднократно събитие тези проблеми могат да се решат. За мен са важни процесите, важна е идеята какво искаме да постигнем, важна е последователността на действията. Аз, разбира се, тук съм пристрастен и за мен лично най-важни са, разбира се, моите битки, които водя, но по-скоро като усещане за отговорност и за моите каузи.

Водещ: Кажете най-важната битка на Румен Радев за 2017 г. Но нека бъде нещо конкретно.

Румен Радев: Ами, те са различни моите каузи. Примерно това е битката за националната сигурност. За да имаме национална сигурност и суверенитет, трябва да имаме независима и рационална външна политика, трябва да имаме силна армия, трябва да имаме сигурност на българските граждани. Тук аз бях много настоятелен. Знаете, между другото, че ние проведохме едни честни избори. Изгонихме чужди агенти, които работеха срещу България от години. Предложих и реформи в уредбата и във финансирането на вероизповеданията. Армията стана със своите проблеми център на дебати. Също така проведохме един много смислен, много ползотворен Консултативен съвет за национална сигурност точно как да бъде структурирана занапред нашата сигурност и отбрана. Постигнахме един много добър консенсус, който за съжаление се разпадна, когато дойде време за конкретни действия и конкретни отговорности.

Водещ: Защо не успяхте да спечелите битката за новия боен самолет на България?

Румен Радев: Аз мисля, че тази тема вече я дискутирахме достатъчно – защото тук се намесиха политически според мен фактори, а не едно рационално мислене за сигурността и за бъдещето на България.

Водещ: Какви политически фактори?

Румен Радев: Всякакви. Ако щете междупартийни, партийно-личностни, защото има и такива, лобистки. Но не искам тази тема да я коментирам. Защо? Защото тя върна целия процес по модернизация на Въоръжените сили поне с една година назад. Това води до много други последствия, които тепърва се струпват на главата на министъра на отбраната г-н Каракачанов, който е принуден сега да решава проблемите на парче, без ясна визия за структурирането на нашата отбрана, без дългосрочна визия за изграждане на отбранителни способности, без ясни механизми точно как ще ги градим. И мисля, че отново трябва да седнем на масата политици, държавници, и тези проблеми да бъдат задълбочено обсъдени.

Водещ: Това какво означава – че по този въпрос ще свикате отново Консултативен съвет за национална сигурност, точно по въпроса за въоръжението на армията?

Румен Радев: Не, следващият Консултативен съвет за национална сигурност ще бъде на 9 януари /2018 г./и той ще бъде за ролята на България в общата политика за сигурност и отбрана на Европа. И точно нашето участие и като страна, която ще ръководи председателството на Съвета на Европейския съюз, по време на което ще се вземат важни решения за европейската сигурност и отбрана, и като участник в тези процеси, и като страна, която е с амбиции да бъде фактор за членството на Западните Балкани и трябва да организира и процесите за тяхната по-голяма сигурност, България може да бъде наистина сериозен фактор и за решенията, които се вземат в Европа, и за интеграцията на Западните Балкани.

Водещ: Самолетите ще бъдат ли обсъждани на този съвет?

Румен Радев: Не. Между другото, българските политици трябва да узреят за някои неща. Видях едно отношение, което не съответства, мога да кажа, на нивото на държавници. С такова отношение, водещо към парализа на стратегическото мислене за сигурността на държавата, изобщо за нейното бъдеще, водещо до решаване хаотично на нещата в отбраната, на парче, няма как да се стигне до някакъв консенсус. Тук трябва наистина сериозна работа.

Водещ: За кои чужди агенти говорехте преди малко, които са изгонени?

Румен Радев: Е, вие знаете, това излезе в пресата, сподели го и главният прокурор Цацаров, и началникът на ДАНС – това бяха агенти на чужда държава.

Водещ: Във връзка с изборите?

Румен Радев: Не само във връзка с изборите. Тук става въпрос за едни съвсем други процеси, но те бяха наболели най-много покрай изборите.

Водещ: Няма да кажете държава, няма да кажете повече?

Румен Радев: Е, то се каза, то се обяви. Аз не искам да се връщаме назад, но България трябва да запазва своята бдителност и това трябва да бъде един постоянен процес.

Водещ: Друга битка, която е актуална сега. Вие приемате ли мораториума на заплащането на новите лекарства от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да отпадне само за лекарства, които са въведени вече в девет държави от Европейския съюз, тоест в 1/3 от него, каквото предложение дават от управляващите?

Румен Радев: За мен преди всичко това е морален въпрос, въпрос на човещина, въпрос на гарантиране на конституционните права на всеки един български гражданин. Аз говорих с много хора, специалисти, експерти, политици и в дясно, и в ляво. Говорих и с хора от парламента, с хора с голям стаж като лекари в точно тази много специфична материя, и мога да ви кажа, че е най-сериозно, когато имаме бюджет за здравеопазване от порядъка на 4,7 млрд. лева да не могат да се балансират едни 25 милиона лева. Тук не говорим за чисти финансови сметки. Пак казвам – въпросът е морален, въпросът е за елементарни права по Конституция.

Водещ: Какво отговаряте на репликата на министъра на финансите в служебния ви кабинет Кирил Ананиев, че мотивите ви за ветото са несериозни, а протестът е предизвикан от една огромна манипулация на хора с частни корпоративни интереси? Имат се предвид фармацевтичните компании.

Румен Радев: Аз ще бъда много кратък. Министърът на здравето, ако сега е свикнал да борави само с числа, трябва да се научи да мисли за хората. Това се иска от него също и основно, мога да кажа.

Водещ: А на упрека за защита – неволно може да е – на интересите на големите фармацевтични компании да продават много скъпите си лекарства, които са нови, неутвърдени още?

Румен Радев: Вижте, изобщо не ме интересуват фармацевтичните компании. Мен ме интересуват българските граждани. И един български гражданин да има ощетен от това, че му се отнема възможност – не казвам със сигурност невъзможност той да бъде излекуван – от това, че му се отнема надежда, аз ще го защитавам, защото той има права по Българската конституция. Министърът, вместо да се вторачва толкова усърдно кой протестира пред парламента, да се вторачи в проблемите на министерството, които са много. Ние очакваме от този министър решения, очакваме затягане на финансовата дисциплина, очакваме по-голям контрол, очакваме ефективност в здравеопазването и достъпност до всеки български гражданин. Да не си бърка ролите. Той не е наблюдател на протестите пред парламента – за това има други хора. Нека той си гледа министерството.

Водещ: А от гледна точка на времето и след тази размяна на реплики, как оценявате, че вие самият го избрахте да управлява финансите?

Румен Радев: Той е наистина добър бюджетар – това никой не може да го оспори. Той има прекрасни…

Водещ: В служебния ви кабинет става дума.

Румен Радев: Разбира се. Аз съм изключително доволен от неговата дейност.

Водещ: Това променя ли отношението ви към него сега, тези му изказвания?

Румен Радев: По никакъв начин. По никакъв начин, но той трябва да разбере, че няма време. Той трябва да се пренастрои. Да, един човек, който цял живот се е занимавал с числа и иска да ги върже, сега той трябва да се занимава с човешки съдби. Има голяма разлика. Тук вече е въпрос на подход, въпрос на мироглед и той трябва да се пренастройва. Ако не го направи, това означава, че е стъпил с единия крак на пързалката за министри на здравеопазването.

Водещ: Как продължавате битката за отпадането на този мораториум след ветото? Ще сезирате ли Конституционния съд?

Румен Радев: Не, аз не искам да избързвам с такава мярка. Ако наистина правителството в лицето на премиера Борисов, който вчера заяви, че наистина е склонен за преразглеждане, аз няма да бързам. Ако може да се ревизира този акт, който беше извършен, със структурирането на бюджета по такъв начин и на този мораториум, трябва да дадем шанс. Това поражда обаче и други проблеми и те се усещат. Механизмът, по който ще стане, също е важен, защото България е парламентарна република. Парламентът е най-висшият политически орган в държавата, той е най-важната институция в България. И парламентът вече си каза тежката дума. Всички тези 126 народни представители, които отхвърлиха ветото и които гласуваха и закона, те си казаха думата. Как ще бъдат обърнати? Какво означава това? Тук трябва много сериозно да се замислим – в една парламентарна република парламентът контролира правителството, а не обратното. И тук е точно според мен един от проблемите на българската политическа действителност в наши дни – достатъчно ефективни механизми ли имаме за разделение на властите. Това е ключов въпрос. Достатъчно ефективни механизми ли имаме за граждански контрол? Това също е ключов въпрос. И какво означават тези хора, които гласуваха по един начин и, разбира се, изложиха своите аргументи пред целия парламент, пред целия народ, сега да заявяват обратното. Ето това е проблем /…/.

Водещ: Какъв изход виждате?

Румен Радев: Ще трябва да се намери изход. Но какво ще стане след това решение, ето това е интересното.

Водещ: Бихте ли приел вариант – тъй като един от записите, които ще чуят по-късно в предаването слушателите с председателя на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов – той спомена за възможно решение, създаване на фонд за този вид лекарства, очевидно с правителствени решения, а не от парламента.

Румен Радев: Аз така го виждам.

Водещ: Вие бихте приели такова решение? Тези пари, правителството да намери 25 млн. лева – не бихте възразявал, че не парламента и не в бюджета са включени?

Румен Радев: Вижте, формата не е толкова важна. Тя е интересна от политическа гледна точка и от последствията.

Водещ: Тя е важна заради това, което сам казахте преди малко – кой взема решенията.

Румен Радев: Но ние имаме българи, чието здраве, чийто живот и последна надежда зависят от това решения. Така че аз ще приема всяко едно решение стига реално, на практика да се реши този проблем. Но тук навлизаме в съвсем друга проблематика, а тя наистина е важна. Аз познавам от тези 126 народни представители, които отхвърлиха ветото, познавам много почтени, честни, разумни хора. Аз съм говорил с тези хора. Но има моменти, в които не може да се гласува само под строй, не може да се гласува партийно. Има моменти, когато става въпрос за човещина, когато нашите политици трябва да излязат извън своята партийна кожа. Явно не сме дорасли до такъв момент. Ние, аз също уважавам българския парламент, но мисля, че той трябва да направи така, че да уважава повече себе си. Да не се поддава на външни влияния. Да взема сам решенията и най-вече хората в него сами да уважават себе си.

Водещ: Защо побързахте да обявите, че ще наложите вето върху закон, който още не е приет окончателно – антикорупционният закон? Това впрочем, стана повод за реплики от страна на управляващите, че няма как да се даде вето върху закон, който го няма.

Румен Радев: Аз ще упражня конституционното си правомощие за налагане на вето, когато законът бъде приет окончателно. Така, както се развива този закон, това, което е прието до момента, ясно показва, че той не предлага всеобхватни и ефективни мерки за противодействие на корупцията, включващи разкриване, пресичане, разследване и наказателно преследване на корупционните прояви. И всички тези хора знаят моите мотиви отдавна. Неведнъж съм ги излагал, имахме и два Консултативни съвета за национална сигурност, където подробно си излагах мотивите. И тук няма нищо тревожно, нищо смущаващо, защото такива предварителни предупреждения, и то остри, са правени и от предишни президенти, и това е начин за една по-голяма прогнозируемост в нашата политика. Мога да напомня острите предупреждения и на президента Първанов относно, доколкото си спомням Закона за отмяна на тютюнопушенето на обществени места, Закона за пенсионната реформа, за БАН. Президентът Плевнелиев също сипеше люти закани, че ще налага вето на бюджета, на два пъти, ако не се лъжа – и по въпроса за бюджета за Въоръжените сили, и по въпроса за новите източници на енергия.

Водещ: Основните ви възражения срещу антикорупционния закон остават това, че този орган, ръководителят му няма да се назначава от президента, а ще се избира от парламента, че няма да има разследващи функции, вярно ли ви разбрах?

Румен Радев: Това за назначаването е по-скоро нещо, което го харесаха медиите и го подеха. Основното – това е духът на закона. Още веднъж казвам, законът в този вид, с тези правомощия и функции на този орган не може да води всеобхватна и ефективна борба с корупционните прояви.

Водещ: Вие искате да могат да разследват ли тези хора в тази комисия?

Румен Радев: Не само.

Водещ: А какво?

Румен Радев: Да могат да разкриват, да пресичат в реално време, да могат да се разкриват схемите и моделите на корупционните прояви.

Водещ: Това практически какво значи – да могат да подслушват, да могат да арестуват? Какво значи?

Румен Радев: Аз няма да навлизам в инструментариуми. Има си вече оттам нататък ясен инструментариум. Но този закон по същество повтаря борбата с корупцията чрез административни мерки – това ще рече отнемане на имущество. Ние вече такъв закон и в момента имаме, разбирате ли?

Водещ: А защо България трябва да прави още един орган, който върши същото, което вършат полицията, следствието, прокуратурата, данъчните, ако щете? Какъв е смисълът да се правят нови и нови такива органи?

Румен Радев: Е, и аз питам за смисъла от такъв мегаорган със сливане на толкова много вътре други по-малки органи, които имат и съвсем различни функции. Но не искам да задълбавам навътре в този дебат. Въпросът е за духа на този закон, за неговата същност и всеобхватност. Той няма всеобхватност – това е основното. Що се отнася до назначаването, пак искам да повторя – никога не съм имал за самоцел да назначавам ръководството на този орган. Въпросът, който много ясно поставих и на Консултативните съвети за национална сигурност, това е назначаването да става с баланс на властите. Давам за пример „големите трима“ в съдебната система как се назначават. При тяхното назначаване има баланс на властите. Можем да дадем за пример ръководствата на много други важни институции в държавата, които също се назначават с баланс на властите. И ето тук аз не мога да разбера тази изключителна ревнивост на управляващите те единствено и само те да назначават ръководството на този орган. Ако искат да носят и тази голяма отговорност от това абсолютно единствено тяхно правомощие, нека я носят...

Интервю на президента Румен Радев за предаването "Годината" на Дарик радио - II част

ОЩЕ ОТ ИНТЕРВЮТА

16 май 2021 | 17:05
Интервю с президента Румен Радев за предаването „Неделя 150“ на Българското национално радио с водещ Диана Янкулова – втора част

16 май 2021 | 17:05
Интервю с президента Румен Радев за предаването „Неделя 150“ на Българското национално радио с водещ Диана Янкулова – първа част