ИНТЕРВЮТА

2018-01-27 12:36:00

Интервю на вицепрезидента Илияна Йотова за предаването „Тази събота“ по bTV

Водещ Жени Марчева: В началото на седмицата се навърши точно една година от встъпването в длъжност на президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова. Мой гост е вицепрезидентът на страната Илияна Йотова. Добро утро и за много години. Радвам се да ви видя.

Илияна Йотова: За много години. Добро утро на вас, на нашите зрители и поздравления за екипа, който е направил този репортаж. Цяла една година, която буквално мина като един миг, да я съберат в няколко секунди – наистина поздравления.

Водещ: Поздравления за Теди Енчева, която е автор на този репортаж. Вероятно поздравления и за екипа, с който работите. Изминахте пътя от журналист, наистина, до вицепрезидент. Главозамая ли ви властта, госпожо Йотова?

Илияна Йотова: Категорично не. От 1997 г., откакто излязох от БНТ, досега са страшно много години, в които работих дълго време като директор на пресцентъра на БСП, след това като народен представител, като евродепутат, сега като вицепрезидент – една нелека биография, изпълнена наистина с много, много предизвикателства. Но може би това е биография, която си е моята, и моят характер, защото нито един ден не беше еднакъв с предишния или със следващия.

Водещ: Нали. Рамо до рамо вървите с президента Румен Радев. Него промени ли властта?

Илияна Йотова: Определено не.

Водещ: Не.

Илияна Йотова: Не, определено. Това може би се дължи на факта, че той преди това не се е занимавал с политическа работа, но стои стабилно, стои твърдо така, както го видях и в първите мигове, когато влезе на заседанието на тогавашния Национален съвет, в който участвах и Корнелия Нинова го представи като нашия кандидат.

Водещ: По шестобалната система каква оценка бихте му дала като президент в първата година от неговия мандат?

Илияна Йотова: 5,50.

Водещ: Високо.

Илияна Йотова: Много високо.

Водещ: Пак ще ви върна към онази култова реплика, която произнесохте по време на предизборната кампания, че ако той се обърне срещу партията, която го е номинирала, направи някакво действие срещу тази партия, това няма да му бъде простено. Направи ли през тази една година Румен Радев нещо срещу БСП, което лично вие не бихте му простила?

Илияна Йотова: Не беше обърнато толкова към някаква супер лоялност към партията в смисъла, в който обикновено го разбираме, а към онова, което партията обещаваше в онези избори, ценностите, които аз лично съм защитавала цял живот. И категорично на вашия въпрос – една година по-късно нямам никакво основание да повторя тази реплика.

Водещ: Нямате основание да я повторите?

Илияна Йотова: Не. Ни най-малко.

Водещ: Сега зависим ли е наистина от БСП президентът във взимането на важните решения или напротив, за тази една година той успя да се еманципира от БСП?

Илияна Йотова: Вижте, много е деликатно да коментирам Румен Радев, защото ние работим цяла година заедно и надявам се да работим по този начин още много занапред.

Водещ: Знаете ли, предпочитам да го коментира някой, който го познава и който работи с него.

Илияна Йотова: Да. Но това ще го кажа със сигурност, защото го виждам всеки ден. Това е човек, който сам взима решенията си. Много трудно се поддава на каквито и да било влияния. Слуша съвети, прави си своя анализ и накрая последната дума е негова. Много рядко вече това го има в политиката и това е едно от качествата, които най-много ценя у него.

Водещ: Има ли опити за влияние върху него?

Илияна Йотова: Опити върху един президент може да има от най-различни страни и винаги е имало. Знаете ли, аз ще го пречупя през собствената си призма. На ден се срещам със страшно много хора. Всеки идва, нещо иска да ти каже, нещо иска да те посъветва, иска нещо да те помоли, но в крайна сметка оставаш сам със съвестта си и решаваш. Предполагам, че същото е и при него.

Водещ: Добре. Една реплика на президента Радев, произнесена по време на отчета му, срещна доста остра реакция от страна на ГЕРБ. Госпожо Йотова, приемате ли тезата на председателя на Народното събрание, че ниският рейтинг на парламента се дължи и на острите нападки на Румен Радев към него?

Илияна Йотова: Определено не. Аз влизам в положението на госпожа Караянчева. Тя трябваше да излезе и да защити честта на институцията, която представлява. Но вижте, аз приех тези думи на президента като всеки един от нас, който ги чу, като една много вярна диагноза.

Водещ: Обиди ли, според вас, държавният глава парламента като институция?

Илияна Йотова: Не, определено. Това беше загриженост и тревога. Защото госпожа Караянчева каза, че всяка една парламентарна група е там, за да изпълнява своите задължения и да се представя така, както волята на избирателя е определила. Но аз не мога да приема и това вече е моето разсъждение, че може да мине една дискусия за ветото на президента по един изключително важен въпрос, какъвто е антикорупционният закон, който се чака от толкова много години, формално. Дори без да се зачетат върху основанията му. И мисля, че той имаше предвид и това, и мораторуима. Знаете ли, че аз си направих една сметка, отворих архивите назад, това е прецедент. За първи път се отваря вече приет Национален бюджет на държавата. Направи го министър-председателят на страната няколко дни, след като той вече беше приет. Защото управляващото мнозинство не беше догледало историята с лекарствата и беше взело наистина едно античовешко решение. Ето за това говори Румен Радев. Но тук искам да кажа нещо много съществено според мен. Президентът каза на глас онова, което много българи говорят. Говорят го в най-различни среди. Говорят го на улицата, в колите си затова как работи парламентът, каква е добавената стойност, въобще какво става в България, как се развиваме занапред.

Водещ: Вие сте била парламентарист преди 10 години в българския парламент. Какво се промени, да кажем отпреди 10 години, когато вие бяхте депутат в българския парламент, и сега?

Илияна Йотова: Нивото на дискусията. Имаше подготовка от всяка парламентарна група. През ум не е минавало на нас тогавашните народни представители, че един такъв важен въпрос може да се отмине формално. Но нека да си продължа мисълта, само още едно изречение. Дълго време, не упреквам никого, всеки е работил така, както е считал за важно и необходимо, но дълго време президентската институция беше нещо, което може да се обажда и никой да не взима предвид, рядко, изпразнена от съдържание. Ние обещахме преди 1 година на хората, че ще говорим за онова, което тях ги интересува. Ще казваме без страх нашата гледна точка, нашите решения ще предлагаме и ще търсим консенсус, за да помагаме на хората.

Водещ: Моля ви за честен отговор. Достатъчно дълго имате стаж зад гърба си като евродепутат вече. Проява на лош вкус ли беше фактът, че БСП внесе вот на недоверие към кабинета точно, когато започва нашето европредседателство?

Илияна Йотова: Не. По-скоро проява на лош вкус е, когато се опитваме да наложим в публичното пространство внушението, че когато България е председател, животът тук трябва да умре. Това е много лош сигнал. Защото това показва пред нашите европейски партньори двойственост на стандартите. Дайте сега всичко да заметем под килима, нищичко отгоре да не се вижда, защото, видите ли, пред Европа трябва да се представим. Това е много, много грешна теза. Вотът на недоверие си е вот на недоверие така, както го предполага действието на всяка една опозиция.

Водещ: Смятате ли, че БСП имаха достатъчно аргументи да поискат вот на недоверие точно в сферата на провала на борбата с корупцията? Корумпирана държава ли сме? Къде виждате вие корупцията?

Илияна Йотова: Да. БСП имаше основания да постави тази тема. Струва ми се доста по-рано трябваше да стане това, още когато течаха дискусиите по закона, защото там му беше мястото. Но не искам да се бъркам в работата на една партия. Вие ме питате за моето мнение. Казвам ви аз как бих постъпила. И даже съм против това, което се казва – видите ли, БСП не извадиха никакви нови случаи. Вижте, една партия не е разследващ орган. Ние в България си имаме такъв разследващ орган, имаме прокуратура. Но една партия трябва да очертае порочния модел, който създава възможности за корупция. Опитаха се, само че отново дебатът беше изкривен в друга посока. Ако трябва да си направя за себе си една рекапитулация – напоследък два типа дискусии стават в България. Едните, които въобще не се получават – справка дискусията по ветото на президента, формално, някакви реплики от името на парламентарна група без изобщо да се замислят наистина върху правните аргументи, които бяха поставени; и от гледна точка на това как ще действа законът оттук нататък. И вторият тип дискусии – извинявайте за грубия израз, не искам да го употребявам, но не мога да намеря по-добър в случая, тотално да се профанират, личностните нападки да изместват същностните въпроси, които опират до всеки.

Водещ: Какъв тип дискусия беше тази за Истанбулската конвенция?

Илияна Йотова: Тя не е завършила. Аз бих казала дори, че тя не е започнала. Завърши един първи етап с много емоции, с много неразбиране. Но аз лично ще се включа в тази дискусия оттук нататък тогава, когато видя пакета от закони, които ще придружават тази конвенция, когато трябва да се ратифицира в Народното събрание. До последно не вярвах на очите си, че Министерски съвет, Министерство на правосъдието няма да влезе в тази дискусия без закони. Но това се получава. Очевидно не са готови, не са написани. Когато ги напишат, когато са готови, тогава ще видим.

Водещ: Да видим няколко реплики, изречени от проф. Михаил Константинов, математика проф. Михаил Константинов, който беше поканен да коментира първата година от мандата ви с президента Румен Радев в студиото на бТВ пред Антон Хекимян. Проф. Константинов каза, че между вас и президента Радев има различия, които не е редно да останат. Госпожо Йотова, вие подкрепяте Истанбулската конвенция, президентът Радев казва: Да, тя е важна, но сега не му е моментът да я ратифицираме. Нещо повече, той казва, че в „конвенцията прозира една друга идеология“. Ще го убедите ли, че там няма друга идеология, или?

Илияна Йотова: Знаете ли, нека да бъдем точни. Аз няма да коментирам г-н Константинов, но пък през вашето студио искам да го поканя да дойде в президентството и надълго и нашироко да поговорим и за конвенцията и той да ме чуе. Защото не съм го назначила за говорител да преиначава думите ми. Първата реплика във фейсбук още вечерта, която пуснах, и моята първа реакция беше, че така става, когато един такъв важен документ не се подлага на никаква дискусия и много бързо се опитаха Министерски съвет чисто формално да приемат тази конвенция. Което между другото не им прави чест, защото тази конвенция се отнася до един страшен проблем и това е насилието. И аз няма да говоря за нея като за Истанбулска конвенция, а ще говоря за нея с правилното й заглавие – „За превенция и борба срещу насилието върху жени и домашното насилие“. Най-малко в тази дискусия се говореше по този въпрос.

Водещ: Яд ли ви е на опозицията, на БСП?

Илияна Йотова: Не, не ме е яд, напротив, даже приемам изцяло решението им да има референдум. Нека да има референдум. Струва ми се, че точно такъв тип документи трябват, защото референдум означава преди всичко да се разясни този документ на хората.

Водещ: Аз не разбирам само едно, госпожо Йотова, защо на ниво Европарламент депутатите от левицата подкрепят въпросната конвенция, а тук в България не я подкрепят. Това не е ли двуличие?

Илияна Йотова: Защото това е решението на ПЕС, на Групата на социалистите и демократите, на която аз допреди една година съм била член. За себе си мога да ви кажа, че нито за секунда нямам двоен стандарт. Но мога да кажа за други колеги, които в момента произлизат от парламентарни групи, които са най-сериозните противници на Истанбулската конвенция, на конвенцията за насилието срещу жените, и които на международни форуми, включително и в Съвета на Европа, подкрепят нейното незабавно ратифициране от държавите членки. Няма да кажа нищо повече, нека вашите екипи си направят разследването кой е в парламентарната делегация от нашето Народно събрание в Съвета на Европа, как гласува за въпросната конвенция и за нейното незабавно ратифициране. Ето с тези двойни стандарти няма да се примиря никога.

Водещ: Все пак за човек от коя партийна принадлежност говорите?

Илияна Йотова: Всички тези документи са, както се казва, достъпни, знае се кой е в състава на нашата парламентарна делегация към Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, нека се проверят. Не ми отива и няма да го кажа, но аз имам информации за тези гласувания

Водещ: От патриотите ли е?

Илияна Йотова: Нека си проверят нашите колеги журналисти. Но това, което искам да кажа, е следното. Всички държави, които до този момент са подписали, ратифицирали и вече прилагат конвенцията, имат своите резерви. Например една Полша. Полша казва така: Ние приемаме конвенцията, тя вече е действаща, но тя ще действа в рамките на Полската конституция. Да, такова условие ще постави и България един ден, да действа в рамките на Българската конституция. Без ни най-малък опит за промяна в нея. Може да имаме и много резерви. Знаете ли, ако ме питате мен, защото казахте твърдо стоя зад нейната ратификация – имам много забележки към текстовете на тази конвенция и винаги съм ги казвала. И ако един ден дойдем наистина до някакъв нормален спор за текстовете на този документ, бих изразила тези свои резерви. Бих посъветвала, макар че нямам тези правомощия, изпълнителната власт.

Водещ: Защото говорите за резерви. Какво ви притеснява?

Илияна Йотова: Знаете ли, че там се предполагат мониторинги, създаване на нови държавни органи, които да се грижат за насилието срещу жени. Много неща има, които не ми харесват в тази конвенция, но ние изобщо не сме стигнали до този дебат. И още нещо ще ви кажа. В понеделник ще изпратя покани до няколко институции в държавите членки, които вече са създали тези държавни органи, приемайки конвенцията, които вече няколко години работят с нея. Нека да дойдат да кажат на българското общество в рамките на конференции, семинари, има ли въобще намек за тези проблеми, които се развиха в българското общество и които, пак казвам, са много важни като еднополовите бракове, но те не са предмет на този документ.

Водещ: На самия финал, моля ви, два случая, свързани с работата ви, правомощията ви като вицепрезидент. Отчетохте, че от началото на вашия мандат са дадени български документи на 3380 души. Видях вчера една информация на неправителствената организация „Антикорупционен фонд“, според която през 2008 г. българско гражданство за заслуги е получил руски олигарх, който е съден за измама в САЩ. Не се казва неговото име, само се уточнява, че това лице има бизнес интереси в областта на телекомуникациите и полезните изкопаеми. Питам ви можете ли да върнете времето назад, за да проверите конкретни случаи, ако имате съмнение, че това гражданство не е дадено според критериите, и въобще ясни ли са критериите, по които се дава гражданство?

Илияна Йотова: Не, не са ясни. И това е един от членовете в Закона за даване на гражданство, който е изключително хлабав. Няколко пъти сме го обсъждали с колегите от Министерство на правосъдието, защото ние заедно работим по тези въпрос, и очевидно там трябва да има промяна. Моята политика за тази една година специално по този член беше изключително рестриктивна. Сега дали мога да проверя, вижте, нямам обратно действие. Той – въпросният човек, на когото дори името не зная, трябва да бъде с доказани дела, присъди и т.н. Защото българският закон предполага изземване обратно на българското гражданство.

Водещ: Добре. На финала, госпожо Йотова, като вицепрезидент попаднахте в един много сложен човешки казус, който си мислех онзи ден, че е достоен дори за роман. Милост от вас като вицепрезидент поиска убиецът на вашия баща, на вашия татко. Преди 15 години вашият баща е убит във влака за Сливница. Казахте, че дори не сте имала смелостта да отгърнете досието.

Илияна Йотова: Опитах се, но в първите страници прочетох няколко неща, които не ми дадоха възможност да продължа нататък, и помолих президентът по изключение той да се занимава с този случай, без да взимам каквото и да било участие. Защото в тези първи страници всъщност прочетох последните думи на баща ми, които никога преди това не бях чувала.

Водещ: Какви са били те?

Илияна Йотова: С ясното съзнание, че животът му приключва – посланието към мен и към сестра ми.

Водещ: Към вас и към сестра ви. Простихте ли на убиеца на вашия баща?

Илияна Йотова: Не. Никога повече след делото не срещнах този човек, докато не дойде тази папка при мен и резултатите от разпитите му, в които той изобщо не признава вината си. Едно абсолютно бездушно отношение, в което дори няма осъзнаване, че е отнет човешки живот, независимо чий е той.

Водещ: Безкрайно съжалявам за това, което се е случило преди 15 години.

Илияна Йотова: И както се казва, животът понякога е по-мъдър от нас, но в много случаи е много по-суров и много по-жесток, отколкото можем да предположим.

Водещ: Пожелавам ви успешна година и много сила да вървите напред.

Илияна Йотова: Благодаря. Да, затова и тази чувствителност към всички жертви и към хората и семействата, които са подложени на насилие. И ще продължавам да се боря за правата им, каквото и да ми струва.

Водещ: Пожелавам ви успех.

ОЩЕ ОТ ИНТЕРВЮТА

16 май 2021 | 17:05
Интервю с президента Румен Радев за предаването „Неделя 150“ на Българското национално радио с водещ Диана Янкулова – втора част

16 май 2021 | 17:05
Интервю с президента Румен Радев за предаването „Неделя 150“ на Българското национално радио с водещ Диана Янкулова – първа част