ИНТЕРВЮТА

2018-03-11 16:02:00

Интервю на президента Румен Радев за Агенция ТАСС

Водещ: Господин президент, благодаря за тази възможност. Ние се срещаме с Вас в исторически дни – целият славянски свят и България отбелязва 140 години от освобождението от османско иго. Това е голям празник и аз бих искал да Ви попитам как днес оценявате значението на Санстефанския договор и какво днес за Вас означава този празник, как България се готви да отбележи тази дата?

Румен Радев:
Първо, добре дошли, и то в навечерието на нашия национален празник. Санстефанският мирен договор възкреси България в границите, за които мечтаеха нашите възрожденци. Впоследствие обаче Берлинският договор, изобщо целият 20-и век разместваха границите на Балканите и днес много хора с българско самосъзнание живеят извън пределите на родината. Затова 3 март е една от най-тачените дати в нашата история и наш национален празник. В тези 140 години сме имали немалко опити за ревизиране на историята, включително и от последните десетилетия, но има безспорни факти в тази история и най-големият, това е нашето Освобождение, което още повече засилва връзките между нашите два народа.

А иначе отбелязваме 140-ата годишнина с множество събития в страната – тържества, концерти, изложби, научни конференции, конкурси. Хубавото според мен е, че в тях се включват все повече млади хора, които поемат щафетата на нашата историческа памет. Очакваме Н. Св. патриарх Кирил да бъде на връх Шипка точно на 3 март. Очакваме до края на годината посещение от руския президент, защото тези събития заслужават да ги почетем съвместно.

Водещ: Освобождението на България от османско робство постави новите основи на отношенията между България и Русия. Буквално година след подписването на договора двете страни установяват дипломатически отношения. Днес как Вие оценявате днешното състояние на руско-българските отношения?

Румен Радев:
Първо, връзките между нашите народи са живи, особено на чисто човешко, емоционално, културно ако щете, религиозно ниво. Но в политически и икономически план нашите връзки бяха накърнени по време на прехода. Мисля, че нашите отношения трябва да се развиват и да вървят напред. В хода на своята предизборна кампания нееднократно заявявах, че "еврофилията" не означава "русофобия". Напротив, Русия винаги е имала силни икономически, исторически, културни връзки с Европа. И ето на този капитал ние трябва да залагаме. Мисля, че всякакви опити за политическа изолация на Русия не работят в изгода и на двете страни.

Водещ: При наличието на трудности в политическите взаимоотношения между нашите две страни, икономическите отношения се развиват, както и сътрудничеството в други области. Какви перспективи виждате в развитието на икономическите връзки между нашите страни, особено в много важните отрасли като ядрена и газова енергетика?

Румен Радев
: Има сектори, в които нашите отношения са налице и се развиват добре. Да вземем да речем туризма, да вземем търговията с недвижими имоти, но имаме огромен неизползван потенциал. Близостта на езика, нашите традиционни връзки между хората са огромна възможност, която ние все още не сме използвали. Ще ми се да видя нашите селскостопански продукти да се върнат на руския пазар, където те са добре познати със своето качество. Знаете също така, че нашите строителни компании имат голям капацитет. Имаме перспектива в много други области. България се утвърждава като IT център в Европа и това смело мога да Ви го заявя. Тук също можем да развиваме съвместно сътрудничество.

Що се отнася до енергетиката – България има стратегически интерес да получава руски газ директно по тръба по дъното на Черно море с директен излаз към България. Между другото, при последното посещение на президента на Сърбия Александър Вучич обсъдихме тази тема и той също подкрепя идеята да получава руски газ през България. Разбираме напълно и желанието на руската страна за железобетонни гаранции, понеже българската позиция, така или иначе, се сменяше през годините. Но според мен стратегическата необходимост от директна доставка на руски газ към България е налице и в това отношение моята позиция е еднозначна.

Водещ: Аз искам да се върна към Вашата мисъл за това, че „еврофилията“ не означава „русофобия“. България е уважаван и пълноценен член на Европейския съюз. България е член на НАТО и за Вас не е тайна, че Русия е достатъчно скептична към действията на този блок и в тази връзка как Вие виждате ролята на България в европейския дом именно в концепцията на взаимоотношенията с Русия?

Румен Радев:
Нашите позиции трябва да бъдат абсолютно ясни и откровени. Нашето членство в тези два съюза – НАТО и Европейския съюз, е суверенен и закономерен избор на България. Защото България винаги е била неразделна част от Европа, погледнато и исторически, и географски, и културно. И от север, и от юг България граничи с членки на двата съюза. Другите държави, с които ние граничим, също се стремят към членство и в двата съюза. Но от друга страна, самото членство не решава важни въпроси като просперитета, като законността, като сигурността. Те искат голяма вътрешна мобилизация. Те искат широк политически хоризонт и особено когато говорим за сигурност, те искат взаимодействие с много други държави.

Водещ: Държавите от Източното партньорство - Украйна, Молдова, Азербайджан, Армения и т. н. в рамките на групата на тези страни и отношенията им с Европейския съюз, как Вие виждате проблемите и перспективите вътре в тези взаимоотношения?

Румен Радев:
  Тези държави са изключително важни за сигурността не само в регионален, но и в глобален аспект. Вие виждате каква криза произлезе в Украйна. Затова е много важно да уважаваме техния избор, да уважаваме избрания от тях път на демократично развитие и те трябва да бъдат в това отношение оставени сами, без да се притискат нито от Изток, нито от Запад.

Що се отнася до моите ангажименти, мой дълг е да съблюдавам правата на българските малцинства, там където ги има в тези държави, и да търся разбира се различни форми за разширяване на нашето сътрудничество.

Водещ: България винаги е била привлекателна страна за туризъм. В тази връзка какво мислите, че е необходимо да се направи, за да се увеличи броят на туристите от Русия, този сегмент постоянно да се развива.

Румен Радев:
Първо, много се радвам да чуя такава ласкава оценка за България като туристическа дестинация, а зад нея се крият много други предимства на България. Първо, руските туристи са сред най-предпочитаните в нашата страна по много причини – близост на езика, духовните връзки между нашите народи, както казах, да не забравяме също, че те са и добри платци. Така че, българското правителство полага усилия за развитие специално на този сектор. Той носи един голям дял от нашата икономика – вече отиваме над 10 % твърдо, и това е стратегически сектор.

Правим всичко възможно, за да имаме по-облекчен визов режим, за да могат вашите туристи много по-лесно да идват в България, когато решат. България сама по себе си е много атрактивна туристическа страна. Тук имаме съчетани много неща. Имаме и морски туризъм, имаме и зимен туризъм, и селски туризъм, чудесна храна, имаме древни тракийски, древногръцки разкопки, на римски руини, така че туристите могат да се наслаждават на един широк спектър, бих казал, от културни занимания, от атракции и разбира се пълноценна почивка.

Водещ: Руснаците купуват недвижими имоти в България – апартаменти, квартири, вили. Как оценявате този фактор – руското присъствие в България, и какви могат да бъдат преференциите за тази категория руснаци?

Румен Радев:
Това се отразява положително на нашата икономика. Много руснаци купуват недвижима собственост, прекарват голяма част от времето си тук, между другото, по нашето Черноморие има не само руски туристи, а има много местни руснаци, които са закупили такава собственост и голяма част от годината те живеят там. Мисля, че тези хора се интегрират добре в българското общество. Както Ви казах, няма проблем с езика, няма проблем никакъв в духовното общуване. Надявам се, че и те се интегрират без проблем.

И пак, като говорим за нашето Черноморие, ще видите, че по много магазини надписите са на руски език. Да не говорим за менютата в ресторантите, също са на руски език. А персоналът, който обслужва, и в магазини, и в хотели, и в ресторанти също се обръща към туристите на руски език. Това означава, че България наистина предлага едни много добри условия за всички ваши граждани, които купуват българска недвижима собственост.

Водещ: Главното, което свързва нашите народи и нашите страни, това е духовната близост. България, както и Русия, е православна страна и междуцърковните връзки датират от векове. Преди дни на българския пазар беше пусната книга на патриарх Кирил на български език, което се превърна в знаково събитие. Каква е вашата оценка за духовните връзки и колко са важни те за българския народ?

Румен Радев
: Мога да кажа, че нашите духовни връзки са се формирали в течение на много векове, в много тежки периоди и за двете страни. Затова те са толкова силни. Да не забравяме все пак, че България даде писменост на славянските народи. Това е наше достижение, гордост и наследство, с което ние наистина се гордеем и което ревностно пазим.

Знам, че акад. Лихачов изследва в корените българския произход на славянската писменост. От друга страна, руските класици са преведени отдавна на български и са достъпни за българската интелигенция. Руското кино, и нещо интересно, в годините на социализма то беше задължително и точно заради тази задължителност не беше в такава степен може би оценявано. Сега, когато имаме абсолютно свободен пазар, руското кино се завръща на българския пазар заради своите достойнства. Също така имаме много училища, в които се изучава руски език.

Така че, духовните връзки са всъщност най-силните връзки между нашите два народа и аз съм убеден, че те са надживели и ще надживеят всяка политическа зима.

Водещ: Между България и Русия има много общо, два славянски народа, два православни народа. Българските празници, обичаи, традиции имат нещо особено в себе си и в тази връзка от всички тях кой, според вас е най-важен?

Румен Радев:
Имаме много празници по най-различни поводи. Вече говорихме за националния празник, но аз мисля, че особено близък до сърцето на всеки българин това е Празникът на славянската писменост и култура – 24 май. Българинът по природа е ученолюбив. Дори в най-тежките, най-тъмните години на робството българинът е заделял от своя залък, за да обучава децата си, да търси повече информация за света, да научава нещо ново. Затова това е един светъл празник в нашите души. Аз съм сигурен, че и в душата на руския народ особено тачен е този празник.

Водещ: Знаете ли, господин президент, аз изучавах Вашата биография преди срещата ми с Вас и бях възхитен от пътя, който сте изминал в качеството Ви на военен летец, пилот първи клас, блестящ пилот. Вие сте генерал-майор от авиацията, доктор на военните науки. Имате блестяща военна кариера и навярно тя би се развивала и по-нататък успешно. Защо влязохте в политиката? Какво Ви подсказа сърцето да оставите любимото си небе и да слезете на земята.

Румен Радев: 
Искам да Ви кажа, че професията на военния летец, на изтребителя е невероятна професия. Тя иска пълна физическа, интелектуална и психическа мобилизация.

Водещ: Вие даже сега, когато заговорихте, Вашите очи блеснаха.

Румен Радев:
Как да Ви кажа, авиацията е любов. Не може да я забравиш цял живот. И това е наистина уникална професия. До голяма степен, разбира се, същите качества се изискват и в политиката. Но ще направя една уговорка. Въздушният бой е рицарско занимание. Този код на поведение невинаги е обвързващ в политиката. И затова тя е наистина голямо предизвикателство и не трябва да се оставя в ръцете на непочтени хора.

Водещ: Знаете ли, аз си помислих за това, че именно в това време Вашият военен живот се отнася във време, когато Вие така добре сте изучили руския език, защото аз задавам въпросите на руски, а Вие не се нуждаете от превод. А полетните инструкции за МиГ бяха на руски език?

Румен Радев:
Такива бяха времената. И мога да Ви кажа, че всичките ръководства „летной експлоатации“, всичките „курс боевой подготовки“ никога не сме ги превеждали. Четяха се директно в оригинал, защото всяка думичка е от особено значение. Думата там значи живот и това е доказано. И наистина това беше резултат, че по-рано руският език се изучаваше задължително в училищата. Но както Ви казвам, много млади българи в момента сами избират да изучават руски език.

Водещ: Действително аз знам, че руският език става все повече и повече популярен в България. Беше време, когато интересът към него спадаше, а сега пак се развива и се появява в училища, висши учебни заведения.

Румен Радев: 
  Аз мисля, че светът се отваря. Държавите се отварят все повече една към друга и ние проумяваме, че идеологическите бариери само могат да ни вредят. Както виждате, ние имаме чудесни отношения в областта на туризма, в недвижимата собственост. Ние имаме огромен потенциал в много други сфери – на икономиката, на науката, и затова свободното общуване е от изключително голямо значение.

Водещ: Като военен вие сте се подчинявали на заповеди. А имате ли някакви девизи в живота? Кои са Вашите герои?

Румен Радев:
По принцип не се водя от девизи, не обичам девизите. Но от времето ми в авиацията все пак ми е останал един много важен девиз и това е – поемай отговорността, споделяй успеха. Много е важен. Имам и още един девиз. Той ми е наследство от моята академия във Военновъздушните сили на САЩ – да водиш с личен пример. Това е много важно и в живота, и в политиката. Това означава посветеност, това означава отговорност.

Водещ: Сериозен девиз. Нашата програма, господин Президент, се казва „Формула на властта“ и аз винаги, завършвайки програмата, моля своите събеседници да кажат какво за тях представлява властта. Вие сте имали някаква власт като военен командир. Сега сте президент. Какво за Вас е властта във Вашето разбиране като президент на България?

Румен Радев: 
За мен преди всичко властта е изпитание. За различните хора тя се проявява по различен начин, изявява различни черти на характера. Но преди всичко това е огромно изпитание и за мен властта означава определена отговорност, усърден труд и най-вече осъзната отговорност, която се старая да нося с достойнство.

Водещ: Благодаря Ви, господин Президент. И преди да завършим нашата беседа, мога ли да Ви помоля да си спомните руския език и да кажете някакви думи за Руската телевизия.

Румен Радев: 
Не знаю что точно сказать, но могу Вас уверить, что между нашими народами есть очень глубокие связи. Я надеюсь, что наше поколение обязано работать для их продолжения.

Водещ: Благодаря Ви, господин Президент.

Интервю на Михаил Гусман. Интервюто е излъчено на 11 март в предаването "Формула власти" в телевизия "Россия 24".