ИНТЕРВЮТА

2020-04-09 20:30:00

Президентът пред bTV: Кризата не бива да се управлява единствено чрез насаждане на паника и страх - II част

9 април 2020г. , „Дондуков“2

Водещ: Утре обещаха от оперативния щаб да изнесат статистика миналата година, сега каква е смъртността, така че очакваме тези резултати, защото тези данни с починалите от пневмония също станаха много популярни в социалните мрежи. Въпросът е кой как играе с цифрите, кой, как ги манипулира или пък ги обяснява. Защото има различни сценарии.

Румен Радев: Игра с живота няма, според мен не трябва да има. Да, това е мрачна статистика, но нека не забравяме, че грижата за възрастните хора трябва да бъде неотменима задача на държавата. Да се осигури достъпно здравеопазване, да се осигурят елементарни условия, поне да не гладуват на много места. Хиляди хора от тях гладуват.

Водещ: Добре. Споменахте, но все пак защо не наложихте вето на текстовете от закона за бюджета?

Румен Радев: Защото има нужда от неотложни мерки. Аз казах скоростта е решаваща, България закъснява. Но ние трябва да следим какво става с тези 10 милиарда. Аз още веднъж апелирам да се преразгледат инвестиционни проекти, така че да намалим реалния заем от този лимит до 10 милиарда. И много е важно да има силен обществен контрол. Защото досега показахме, че може да се харчи изкуствено заложен бюджетен излишък по никакви, бих казал, правила.

Водещ: Ще свикате ли КСНС и всъщност зрителите в социалните мрежи питат защо не сте свикали такъв и за Вас извънредното положение не е ли опасност за националната сигурност?

Румен Радев: Вие знаете, че първите изявления на водещите експерти, част от които са и членове на националния щаб в момента, бяха, че този вирус няма да стигне до България, след това имаше изявление, че грипът от тип „Б“ е много по-опасен. Изведнъж на 26 февруари националният оперативен щаб стана факт и пое оперативната дейност под ръководството на Министерския съвет. Е, как да свиквам Консултативен съвет за национална сигурност при тази обстановка? Няма как.

Водещ: Мисля, че в закона има все пак такава постановка да се предизвика такъв извънреден?

Румен Радев: Винаги има възможност, но оперативната дейност започна. Тя започна. Освен това никой не ме пита, не ме предупреди за това среднощно заседание за обявяване на извънредно положение.

Водещ: И все пак, господин президент, според Вас коронавирусът опасност ли е за националната ни сигурност?

Румен Радев: Коронавирусът е опасност. И учените много добре обясняват защо - той е различен от обикновения грип по това, че инкубационният период е много по-голям, той е 14 дни, може би и повече. В същото време способността един вирусоносител да заразява е много по-голяма. По-лесно се предава и по-дълго във времето е устойчив. Така че представлява опасност, но трябва да има адекватни мерки към тази опасност. Трябва да се отчита общата картина.

Водещ: Аз затова питам за коронавируса, но и последствията от коронавируса, защото те най-вероятно ще бъдат икономически.

Румен Радев: Трябва да има баланс и затова апелирам от ден първи – баланс между здравни, социални и икономически мерки. Засега този баланс не е постигнат. Има решителни мерки в областта на здравната сфера, да, и те са коректните мерки, те са наложени навреме, но ние изоставаме драстично в другите мерки.

Водещ: Като върховен главнокомандващ бихте ли одобрили включването на армията в помощ на полицията?

Румен Радев: Много ясно го казах в моето обръщение по отношение на ветото, че в тежки моменти армията е длъжна да стои до своя народ и да помага. Знам, че армията ще се включи, ако е необходимо. Но имах едно уточнение  - когато се вменяват правомощия за употреба на сила, защото в закона има и такова правомощие наред с другите, не би било зле да се търси по-широк консенсус между институциите. Редно е, а такъв консенсус не беше потърсен.

Водещ: Не са Ви питали за това дали да бъде включена армията или по-скоро предполагат, че има някаква ревност. Има ли у Вас ревност за това дали армията може да излезе?

Румен Радев: Не. Армията може да върши много неща - логистични функции, защита на границата, така че да бъдат отменени част от служителите на полицията, блокиране на райони, химическа обработка и т.н. Но има вменено правомощие за употреба на сила. Единствено за това, единствено за това казвам, че е по-добре да се търси по-широк консенсус, за да не останат съмнения, че армията може да бъде използвана за злоупотреба със сила.

Водещ: Борисов обаче каза, че в парламента има стол за президента, защо той не отиде там, за да се консултира, всъщност трябва да е двупосочно това търсене?

Румен Радев: Кога да отида в парламента? Когато гласуват сутринта рано за извънредното положение. Разбрах за това от медиите.

Водещ: Вие не сте били уведомен, така ли?

Румен Радев: Разбира се, не бях уведомен и това стана достояние.

Водещ: В началото на февруари свалихте доверието си към управляващите, още ли е така?

Румен Радев: Аз свалих доверието заради неща, които описах много ясно в моето обръщение, но най-вече заради начина на управление, заради начина на упражняване на властта, заради начина на изразходване на публичните средства. И сега виждаме пак същата опасност. По време на криза аз съм длъжен да работя с това управление и аз го показах. Не съм се дръпнал аз от тази съвместна работа. Вие видяхте и къде се случи този разрив, това беше моето вето.

Водещ: Как работите с новия главен прокурор?

Румен Радев: В какъв смисъл?

Водещ: Одобрявате ли действията му?

Румен Радев: Ако получа някакъв сигнал, аз го препращам в прокуратурата. С битовата престъпност трябва да се води решителна борба. Тя е бич, но само усилията на прокуратурата не са достатъчни. Никога прокуратурата и във взаимодействие с МВР – това е основна задача на МВР, няма да пречупят битовата престъпност, ако не решим проблема с бедността. Това е големият проблем. За да решим проблема с бедността, трябва фокусът да се насочи по-нагоре и да се отиде там, където има условия за голяма корупция. Там трябва да се насочат усилията и на прокуратурата.

Водещ: Бяха публикувани записи обаче с прокуратурата с предполагаемо Ваше участие. Вие разпознахте ли Вашия глас?

Румен Радев: Да, това беше част от разговора, който аз не съм предизвикал, не съм се обаждал аз. И в който аз не знаех изобщо за тази проверка, че това е случаят. Това се разбра и от записите.

Водещ: Опитахте ли се да укриете някаква информация или да дадете нареждане информация да бъде скрита от КПКОНПИ?

Румен Радев: В никакъв случай. Аз съм командвал ВВС и знам, че в регистратурата има всички заповеди, разпореждания и протоколи. Всичко се пази там и те до един бяха публикувани като опис и доставени в протокола на КПКОНПИ от август месец миналата година. Нито един документ не е скрит.

Водещ: Смятате ли, че сте извършвали държавна измяна или че сте извършили във Вашия мандат като президент например държавна измяна, или пък може би преди това?

Румен Радев: Никога!

Водещ: Как бихте коментирали отпуснатия кредит от 75 милиона лева на търговец, свързан с колекторска фирма?

Румен Радев: Аз мисля, че действията по освобождаване на изпълнителния директор и борда на банката вече нямат никакво значение,  след като този заем е утвърден. Това правосъдие в ефир е прах в очите на хората. Най-важно е какво ще каже прокуратурата и дали изобщо ще каже нещо. Проблем е и той е отдавна, че едрият бизнес стана приоритет на тази банка, която е създадена да кредитира малкия и среден бизнес. Най-вероятно ще се случи същото. Целият проблем ще спре до ниво брод и ръководство на банката, както се случи и с Комисията по хазарта и се оказа, че никой нито я назначава, нито я контролира.

Водещ: Още един от зрителските въпроси - как бихте оценил работата на Националния оперативен щаб, когато на карта е заложено здравето на всеки един българин? Каква е Вашата лична оценка към генерал Мутафчийски?

Румен Радев: Познавам генерал Мутафчийски отдавна, много преди сформирането на този Национален оперативен щаб като съзнателен, отговорен офицер, експерт, организатор. Но оценката я дадоха хората – те  изпълняват решенията и препоръките на щаба и това е най-голямата оценка.

Тук идва обаче и другият въпрос, че със заповедта за сформирането на щаба от 26 февруари всъщност той се поставя в една много деликатна ситуация - той е нещо като информационен, експертен, указващ и управляваш орган, влага се в тези роли според желанието на министър-председателя. Големият проблем е защо не се използва Законът за защита при бедствия, който дава на изпълнителната власт много по-широк спектър от инструменти. Той дава възможност да се разгърне, сформира и задейства единната спасителна система за територията на цялата страна. Това не стана факт.

Защо не се използва, това изтече и в медиите, Националният план за готовност за грипна пандемия? Изключително подробен документ, който между другото не е актуализиран от 2006 година, но който дава много важни неща  - каква е подготовката, която се води и какви са всички предварителни действия. Ако той беше спазен, ние щяхме да влезем много по-подготвени в тази криза с реално управление, защото отгоре на тази структура стои вицепремиер, всички заместник-министри, не само експерти и лекари от широк спектър, но икономисти, юристи и т.н., за да имаме общ поглед, ясна йерархия, комплекс от мерки. Ето това не видяхме, затова беше това лутане, проби и грешки, и хаос в първата седмица.

Водещ: Тестван ли сте, г-н президент? Доктор Петър Москов предложи да се самозаразите доброволно, бихте ли го направи ли?

Румен Радев: Това не беше ли един министър, който искаше да се регистрираме с един средновековен метод с палци? Явно и мисленето му е от онази епоха.

Водещ: Тестван ли сте?

Румен Радев: Тестван съм веднъж и тестът е отрицателен.

Водещ: Трябва ли да има съкращения в държавната администрация?

Румен Радев: Това трябва да бъде единно решение, подложено на анализ, а не едноличен акт.

Водещ: Един от зрителските въпроси - защо избягахте от пресконференцията на живо с журналисти?

Румен Радев: Искам да направя една голяма разлика – това, което правя тук в президентството, е обръщение към народа и Народното събрание съгласно член от конституцията. Там няма място за пресконференция, там всичко е ясно – прави се обръщение и това е. От въпроси на журналисти никога не бягам. Както виждате, обикалям страната непрекъснато и в София, давам брифинги. Приемам всякакви въпроси и от централни и от регионални медии.

Водещ: Слушахте ли речта на кралицата? Казахте, че не искате да ставаме като Великобритания, но чухте ли думите ѝ? Ще припомня на нашите зрители – „заедно се справяме с тази болест и искам да ви уверя, че ако останем единни и решителни, тогава ще я преодолеем“. Защо ние не оставаме единни и решителни, поне така изглеждаме?

Румен Радев: Напротив, мисля, че българите се оказаха единни и решителни в лицето на тази криза. Тя показа, че можем да бъдем мобилизирани, съпричастни и солидарни. Можем да бъдем решителни в името на човешкия живот. А това, което каза кралицата, аз го направих още при първото си изявление – че можем да бъдем успешни само с единство между институции и общество и ангажираност на всеки един от нас. Духът е същият, смисълът също.

Водещ: Казахте, че има разлика в отношенията – не се чувате, не общувате, най-вероятно заради ветото, което наложихте преди повече от седмица, но все пак ще подадете ли ръка на Борисов?

Румен Радев: Никога не съм отказвал да подам ръка, стига да бъде искана и стига да не се правят други сметки.

Водещ: Чувствате ли се обединител на нацията?

Румен Радев:
Да, чувствам се. Но нацията трябва да се обединява около ясни цели. Тези цели трябва да ни водят към бъдещето и ние сме изправени пред голямо предизвикателство в момента. Аз вече многократно завих, че трябва да имаме ясна национална цел – възможно по-бързо, казвам възможно, да се върнем към някакъв относително нормален живот, с относителна свобода на движение, управляемо и безопасно.

На следващо място – трябва да мислим и това ще бъде обект, както завих вече, на следващо заседание на КСНС, за нов ефективен модел за управление на кризи. Това, което имаме в момента, не сработи както трябва.

Следващото, което е много важно, трябва да имаме модел за социално и икономическо възраждане. Не казвам в случая за възстановяване, ние трябва да имаме много по-голяма национална цел и амбиция. Да използваме тази инерция от обединението на нацията и тези възможности, които видяхме, действайки единно, за да можем да достигнем бързо до преодоляване на всички социално-икономически негативи и да вървим много по-нагоре.

Водещ:  Тъй като това беше темата на днешния ден къде ще призовете хората да бъдат на Великден – вкъщи или в храмовете?

Румен Радев: Уважавам решението на Светия Синод. Нека всеки бъде с молитвите си, където реши – вкъщи или пред храма, но при спазване на всички мерки за социална дистанция и всички санитарни мерки.

Водещ: Смирен ли сте, г-н президент?

Румен Радев: Бил съм изправен пред редица опасности. Знам как и да се боря, знам как и да се бия, но знам и как да бъда смирен.

Водещ: Много благодаря за това интервю!

Интервю на президента Румен Радев пред bTV - I част