ИНТЕРВЮТА

2020-11-15 07:56:00

Интервю на държавния глава Румен Радев за предаването „Панорама“ по БНТ - I част

Водещ: Господин президент, веднага с въпроса на въпросите. Трябват ли по-строги мерки срещу коронавируса, например затваряне?

Румен Радев: Първо мисля, че не трябва самият дебат за коронавируса да се политизира. Не трябва да търсим в него политически дивиденти. Не трябва да пренасяме този дебат върху двата полюса - да има или да няма мерки. По-скоро трябва да търсим дебат с повече експертност, с устойчиви решения, които да работят и да предизвикват доверие в тези, които управляват кризата. Но виждаме, че това все по-трудно се отдава на правителството. За да преодолеем това изпитание се изисква смирение, но и да не се примиряваме с пропуските, защото те ни струват скъпо. Изисква се да сведем до минимум некомпетентното политическо вмешателство, защото последствията понякога са много трудни и непоправими. Вие си спомняте, че през пролетта само за няколко случая на коронавирус България беше затворена. След тези самодоволни брифинги на властта хората изгубиха вяра в тях. Мерките бяха снети изведнъж и въпреки предупрежденията за втора вълна, въпреки препоръките за подготовка, за безплатни тестове, това не се случи. Дори напоследък чухме самопризнания, че вирусът е бил оставен да се развива масово. Затова днес виждаме резултата - експоненциално растящ брой болни и починали и претоварени болници, медици, които работят отвъд предела на своите възможности. В тази обстановка правителството някак си бяга след кризата и ръси пари напосоки. Но ефектът не се вижда. И затова си мисля, че тук в никакъв случай не трябва да търсим някаква отговорност и да обвиняваме хората, че са несъзнателни или недисциплинирани. Напротив, в тази ситуация развитието на кризата ще зависи много повече от отношението на хората към пандемията, отколкото действията на правителството.

Затова искам да използвам вашия ефир, благодаря за поканата, да призова всички сънародници за спазване на мерките, минимизиране на контактите, засилване на личната хигиена и отговорността към себе си и към другите. Нека пазим нашите лекари и медицински сестри, защото други нямаме. Те работят на предела на силите си и ние можем да им помогнем с нашата отговорност. Те заслужават всички социални и битови условия. И то възможно най-бързо, за да могат да изпълняват своята отговорна мисия. Аз вярвам, че ако всички сме отговорни и солидарни, ще преодолеем това предизвикателство, въпреки упоритостта на вируса и хаоса в управлението на пандемията.

Водещ: Хаос? Нямаше ли го навсякъде в Европа? Има ли някакъв идеален пример, за който да кажем - ето там сработи? Можем ли да кажем, че само в България е имало непоследователност, след като вирусът беше нов и всички се сблъскаха с едни и същи предизвикателства.

Румен Радев: Тук въпросът е, как ние се готвим за тези предизвикателства. Аз съм убеден, че вие следите какво става извън България, но Франция, например, подготви, преквалифицира хиляди лекари и медицински сестри. Други държави разгърнаха масово тестване и то безплатно, каквато е препоръката отдавна към нас. Да давам ли пример какво се случва в Словакия, колко теста се правят на седмица в Германия – 1 000 000 теста. А ние досега от началото на пандемията, това, което изнесе и министърът на здравеопазването като статистика, имаме малко над 800 хиляди теста. Но не 800 хиляди човека, нали правите разлика.

Водещ: Все пак като говорим за лична отговорност, Вие какво направихте, за да се защити животът и здравето на хората досега?

Румен Радев: Президентът не разполага с реални инструменти за управление.

Водещ: Но има символна власт да призовава както току-що направихте.

Румен Радев: Въпреки много внушения, вие знаете, че пред вашата телевизия направих серия от обръщения към народа и Народното събрание. На всички мои срещи със синдикати, работодатели, правителство, посещенията ми в болници, общини, фирми, разговорите ми с министъра на здравеопазването, всички изявления, които съм давал, вашите камери бяха навсякъде, аз призовавах за важни неща. От самото начало призовах за стриктно спазване на мерките, за търсене на баланс, а това е много трудно. За баланс между здравни, социални и икономически мерки. Призовавах, и то отдавна още през пролетта, за изграждане на система, и това е изключително важно, за навременна, обхватна, обективна и надеждна информация. За таргетиране на отделни социални и възрастови групи, за да може да хващаме там, където са огнищата, а не да чакаме пасивно някой да дойде със симптом и тогава да бъде изследван. Ако ние нямаме надежда информация, не можем да управляваме.

Водещ: Обаче на Трети март Вие подходихте към вируса с ирония. От днешна гледна точка смятате ли тази ирония за уместна?

Румен Радев: Повтарянето на една лъжа сто пъти няма да я превърне в истина.

Водещ: Кое е лъжа?

Румен Радев: Вие, предполагам, си спомняте много добре, че не иронизирах вируса, а тези, които се опитаха да го политизират. Затова казах, с ирония разбира се, че са успели да изолират два различни щама: един Софийски - безопасен и друг Шипченски - опасен.

Водещ: Ама това не отменя факта, че беше опасно струпването на хората дори тогава.

Румен Радев: Това беше абсолютно самото начало на тази пандемия. И това писмо с препоръки на правителството е многозначително. И аз ще ви го припомня. Това писмо е абсолютен явен опит на правителството да саботира, забележете, само тържествената част на Шипка. С явно политически цели. В него, как ще ми разтълкувате факта, че не се препоръчва на гражданите да не изкачват Шипка, а само да няма тържествена част, тоест да не може президентът да говори пред тях.

Водещ: Бих си го обяснил, за да не се струпват хора на едно място и да не стоят заедно на едно място.

Румен Радев: Хората се качват там и без президента. Хората всяка година са там. Те са масово там на едно огромно открито пространство. В същото време за всички масови мероприятия със струпване на хора в цялата страна нямаше такива ограничения. Само в София имаше три масови мероприятия, с хиляди хора на едно място. Нямаше ограничения, затова казвам, че това беше абсолютна политическа инсинуация. Да припомня ли факта, че през лятото управляващите си спретнаха конгрес и за него нямаше никакви препоръки за някакви ограничения във връзка със здравето на хората.

Водещ: Дайте да изясним случая с Естония? Знаехте ли в деня преди да заминете, че ген. Петров е заразен?

Румен Радев: Никога досега аз не съм имал положителен тест за Covid-19 и засега съм в чудесно здраве... Всички тези внушения, че пръскам зараза у нас и в чужбина са израз на безсилие.

Водещ: Господин Президент, аз не Ви питам дали сте болен или не. Знаехте ли в неделя преди да тръгнете дали генерал Петров е заразен?

Румен Радев: Получих кратък СМС: генерал Петров е положителен за коронавирус. Край - точка. В неделя следобед. Не от оторизирания орган, никакви препоръки, никакви обяснения. Има си орган в България, организиран по закон, който налага и отменя карантина. В момента, в който този орган, наречен РЗИ, ми връчи формално този документ, аз изпълних всички изисквания.

Водещ: Въпросът е, защо не се самоизолирахте след този кратък смс, след като знаете, че той е заразен, както правят десетки лидери в ЕС, а трябваше естонската страна да Ви прекрати визитата?

Румен Радев: Естонската страна не ми е прекратявала визитата. Това е споразумение между мен и президента на Естония.

Водещ: Да, защото излезе от него, а не от Вас тази информация.

Румен Радев: За информацията ще говорим малко по-късно. Та на въпроса: на какво основание да го направя и как да го преценя. Вие как преценявате какъв е контактът? Това ли е контактът - няколкосекунден рапорт, приет от командира на ВВС? Аз съм в такъв режим, както и вие в някои отношения, от началото на пандемията. В контакт с хиляди хора. Нима някой от тях не е бил носител на вируса? Но спазвам стриктно всички мерки за хигиена, за дезинфекция и съм нямал проблем. Само преди дни съм имал отрицателен тест. А това, че някой побърза да направи скандал с бързо информиране на естонската страна и то с цветни истории....

Водещ: Кой?

Румен Радев: Не знам. Уж има назначена нали някаква проверка от премиера.... Но забравиха да информират РЗИ. Ето в това се състои проблемът.

Водещ: Да, защото ние научихме от естонската страна, от естонската президентка за това нещо, а не го научихме от вас.

Румен Радев: Имахме ясна уговорка с естонската президентка - моето посещение беше от две части. Единият ден е „Три морета“, в който взех домакинството и знамето на инициативата, а следващият ден бе за двустранно официално посещение. Само аз от всички други президенти имах покана за такова посещение. Но след като казах на президента на Естония: вие имате притеснения, няма да го правим. Това е споразумение за отлагане, а не за прекратяване на посещението.

Водещ: Все пак не можехте ли Вие да инициирате въпрос след този кратък смс - в безопасност ли съм? В безопасност ли са моите контакти? Има ли риск да стане проблем и не е ли по-добре да остана тук и да водим разговора по....

Румен Радев: А защо според Вас не е уведомена РЗИ? Има си ред, по който се работи. Контактното лице посочва своите контакти и тогава РЗИ преценява. Те са оторизираният по закон орган, който решава при какви условия и какво представлява контактът, да има или да няма карантина.

Водещ: Личният пример го дават лидерите.

Румен Радев: Моралният пример на президента е в спазването на закона. Аз съм спазил категорично закона. Позволете ми да кажа нещо за тази инициатива „Три морета“, защото при всички тези режисирани скандални, тя някак си потъна.

Водещ: Отляво Ви обвиниха, че тя е антируска и Вие участвате в антируска инициатива.

Румен Радев: Тази инициатива обхваща 12 държави членки от Централна и Източна Европа и България взе домакинство въпреки вътрешната съпротива, тук, в България, срещу това домакинство през следващата година. Но искам да разсея някои внушения покрай тази инициатива, че била военно-политически съюз срещу Русия. Смешно е. Нито е военен, нито е политически, нито е съюз, нито е срещу Русия. Че щяла да отреже тръбите за руски газ към Европа. Невероятно е как може да се твърдят подобни нелепици, точно в България, където не само не се режат руски тръби за природен газ, а с нашите пари правителството строи нова тръба за пренос на руски газ към Европа. Това е продължение на „Турски поток“, който транспортира руски газ от Турция към Сърбия при 90% резервиран капацитет.

Тази инициатива щяла да ни отдалечи от Европа и да ни изхвърли от ЕС. Напротив, стратегически партньори на инициативата са Европейската комисия и Германия. Германия даже подаде заявка за постоянен член. И основната цел на тази инициатива е по-бързото социално и икономическо сближаване между Източна и Западна Европа, чрез по–добра транспортна, енергийна и дигитална свързаност. Това за България, която е най-слабо развитата държава от всички членки на инициативата, е добре. И затова настоявах да поемем домакинство, защото вярвам, че това по-бързо сближаване и просперитет изисква не само тази транспортна, енергийна и дигитална свързаност, а и научна и образователна свързаност и сближаване и ще работя за тяхното осъществяване.

Водещ: Добре, да се върнем на коронавируса и икономическите мерки. През пролетта Вие поискахте да се раздадат много повече пари. А сега когато правителството тръгна да раздаде, Вие казвате, че това е разоряващо. Защо?

Румен Радев: Аз не съм против грижата за хората, а срещу лицемерието и евтиния популизъм, срещу липсата на реформи и тесен хоризонт до изборите, срещу разходването на големи средства без обвързване с разчети за ясен резултат и механизми за достатъчна прозрачност. Аз призовах за бързи, обхватни, незабавни и безвъзмездни мерки, но какво направи правителството? С каква неохота и колко трудно и бавно то тръгна да осъществява в началото някакви много частични мерки. В това време много хора потънаха в дългове, много бизнеси фалираха и продължават да фалират, много медицински специалисти напуснаха системата, някои от тях и България. Самият бюджет, който е обявен тържествено за анти-епидемичен, забрави едни от най-важните хора в тази криза - и лекарите, и полицаите. Сега се налага препланиране, за да могат те да имат заплатите, от които имат нужда.

Водещ: Обаче вижте какво казва Международният валутен фонд. Той подкрепя увеличението на заплатите и на пенсиите. А прогнозата на Европейската комисия казва, че България е единствената в Съюза, която няма да надвиши три процента от брутния вътрешен продукт. Изглежда, че ако това е разоряващо, то всички европейци са доста по-разоряващи от нас.

Румен Радев: Вие прочетохте ли целия доклад на Международния валутен фонд? Или това, което ни съобщи премиерът?

Водещ: Прочетох голяма част от него. Там имаше и други моменти, но това го имаше.

Румен Радев: Положително е и трябва да се помага и да се отнасяме с грижа към хората. Аз апелирам за това от самото начало на кризата и бях радетел за това. Но ние трябва да мислим за перспективата и как ще осигурим приходи в бюджета след коронакризата. Какво наследство ще оставим на следващите правителства. Не заради тези пари, които даваме сега, а заради това, което не правим и като организация, и като реформа. Първо в доклада, това, което пропусна удобно премиерът. Всъщност на него му дават да прочете, само където има хвалби, но Международният валутен фонд казва други неща, че прогнозата, която направи през април за четири процента спад на нашата икономика, ще бъде много по-голяма.

Водещ: Там обаче има спад и във всички други европейски икономики.

Румен Радев: Нас ни интересува България. После ще говорим за другите. Сега в момента говорим за този доклад за България. Как ще преведете на дипломатичен език, че системата за социална защита се нуждае от сериозна реформа, че големият проблем е борбата с неравенствата и бедността. И там трябва да се вземат спешни мерки, защото тези мерки още повече задълбочават неравенствата. България е шампион в Европейския съюз...

Водещ: Това не е от вчера.

Румен Радев: Колко е коефициентът на Джини? Той расте и отива вече на 41 и нагоре. Ние сме на първо място /по неравенства/. Това е рекорд от много десетилетия насам. В този доклад се казва, че трябва да има сериозна борба с корупцията. Много повече механизми за прозрачност. Достъп до качествено образование. Забележете накрая как завършва, че при първото отшумяване на пандемията трябва да се намаляват разходите и да се повишава събираемостта на данъците, за да се намалява дефицитът. Това е едно тежко наследство, което оставяме на следващото правителство. Да, България стои много добре по отношение на дефицита спрямо другите европейски държави, но не може една цифра да измерва потенциала на икономиката.

Водещ: Не е ли много лесно да се критикува, когато някой друг носи основната отговорност?

Румен Радев: Основната отговорност ще я носят следващите правителства, защото нямаме адекватни инвестиции и правилно разпределение на разходи в наука, в подобряване на инвестиционната среда. В момента разходите за наука се режат. Тези за инвестиционна среда са крайно недостатъчни. Вижте какво става и с Българската академия на науките. Ако не инвестираме правилно там, следващите правителства няма да могат да покриват тези разходи. Какво следва? Или нови високи данъци, тоест политическа криза, или спиране на тези социални, вече постоянни разходи. Пак политическа криза или нови заеми и прогресиращ дефицит и дълг. Целите на правителството за някакви растежи и възстановяване ще останат само философски блян. Трябва да има ясен план за реформи.

Водещ: Като говорите за следващите правителства – Вие поискахте предсрочни избори, директно казахте, че сте готов с Ваше служебно правителство? Никой президент досега не е искал цялата власт. В името на какво поискахте цялата власт насред пандемията?

Румен Радев: Не аз, а хилядите българи у нас и зад граница поискаха предсрочни избори. Сондажите показват, че те са болшинство.

Водещ: Ама Вие бяхте активен в това и казахте, че сте готов с правителство.

Румен Радев: Тежко е да се поеме наследството на Борисов, защото то е съпътствано с тежки поражения върху държавността и върху всички сфери на социално-икономическия живот. Но смяната на този режим е належаща, защото тъкмо той, а не пандемията, вкара България в глух коловоз.

Водещ: Представяте ли си, ако сега България правеше избори и нямаше парламент?

Румен Радев: Нима г-н Борисов управлява с парламент? Изобщо означава ли за него нещо парламентът? Че той си харчи милиони и милиарди както си поиска, без парламент. Ние имаме обратната ситуация, вместо парламентът да контролира правителството, както е по Конституция, правителството контролира парламента. По-точно премиерът контролира парламента. Той може да изпие едно кафе и да си тръгне с оставката на председателя на парламента. Може да нарича председателя на парламента както си иска.

Интервю на държавния глава Румен Радев за предаването „Панорама“ по БНТ - II част